TÖLTÖTT KÁPOSZTA

TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Tags: ,

Megosztás

Töltött káposzta



10 db savanyú káposzta levél
1,5 kg savanyú, apró káposzta
80 dkg darált sertéslapocka
5 dkg rizs
15 dkg füstölt kenyérszalonna
2 g őrölt bors
1 g zúzott kömény
20 g fűszerpaprika
40 dkg vöröshagyma
10 g só
10 g fokhagyma
1 db tojás
30 g rizsliszt

Az apró káposztát bő hideg vízben beáztatjuk. Kétszer – háromszor cseréljünk rajta vizet és közben jól nyomkodjuk át annyira, hogy csak enyhén savanykás – sós íze legyen.
A rizst sós vízben félpuhára főzzük ( kb. 5-10 perc ), majd lemossuk és lecsepegtetjük.
A szalonnát apró kockára vágjuk és egy minimum 5 literes lábasban kiolvasztjuk a zsírját. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, amit üvegesre pirítunk. Vegyük le a tűzről, majd a szalonnás-hagyma felét szedjük ki egy tálba.
A lábasban maradt részt megszórjuk a fűszerpaprika felével és rátesszük az apró káposzta háromnegyedét.
A tálba kiszedett szalonnás hagymához hozzákeverjük a darált húst, a borsot, a zúzott köményt, a visszamaradt fűszerpaprikát, a sót és a fokhagymát, valamint a főtt rizst és a tojást. Alaposan összedolgozzuk.
A káposztalevelek fő erét laposra vágjuk, hogy majd könnyebb legyen feltekerni.
A húsból 10 egyforma méretű henger alakot formázunk és a káposztalevelekbe csomagoljuk. A lábasban lévő apró káposzta tetejére tesszük, befedjük a maradék káposztával és most hozzáadhatjuk a szalonna bőrét is.
Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Forrástól számított 40-50 percig főzzük fedő alatt takarék lángon.
Ha kész, kiszedjük belőle a töltelékeket



a levét megszórjuk a rizsliszttel, fakanállal alaposan elkeverjük és felforraljuk.

Tejföllel csak a tányérra kitálalt káposztát és tölteléket locsoljuk meg.
Azért nem teszek bele füstölt húst, mert elsózhatja az ételt.
Ha füstösebb ízt szeretnénk elérni, akkor a füstölt húst főzzük meg külön és csak a levéből tegyünk a főzőlébe víz helyett annyit,hogy a sósságát ezzel állítsuk be.