SONKÁVAL – SAJTTAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL ( CORDON BLEU ) GLUTÉNMENTESEN
Sonkával – Sajttal töltött csirkemell gluténmentesen
( Cordon Bleu )
4 adag
Az éttermi neve CORDON BLEU ( ejtsd kordon blő ) vagyis kék szalag, egyébként meg egy isteni finom:
SONKÁVAL-SAJTTAL TÖLTÖTT RÁNTOTT HÚS, amit most gluténmentesen készítettem el.
Szerintem borjúszűzből a legfinomabb. Valószínű az eredeti receptben is ezzel készült, de csirkemellből, sertésszűzből vagy sertéskarajból is süthetjük.
Hozzávalók:
2 KISEBB, egész, csont nélküli csirkemell
4 szelet sonka
4 szelet sajt ( lehet füstölt sajt is, mert attól még finomabb lesz )
só
Panírozáshoz – Sütéshez:
50 g rizsliszt
2 db tojás
100 g gm morzsa vagy burgonyapehely
5 dl étolaj vagy kacsa/libazsír
Az egész csirkemellet megmossuk, majd félbe vágjuk.
A felezett húst hosszanti irányban, a vastagabb felső részéről indulva nyitott szeleteléssel felvágjuk.
NYITOTT SZELETELÉS:
Ez azt jelenti, hogy nem vágjuk teljesen át, hanem az utolsó egy centit egyben hagyjuk. Így ki tudjuk nyitni nagyra a hússzeletünket. LÁSD A FOTÓT!!!
Kívül – belül megsózzuk. Beletesszük először a sonkát, majd a sajtot.
Visszahajtjuk a húst, ezzel lezárva a tölteléket.
Ezután a szokásos módon bepanírozzuk. Először a rizslisztben, majd a tojásban, végül a morzsában / burgonyapehelyben forgatjuk meg óvatosan és nyomkodjuk össze a nyitott részén, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A sütés történhet kétféleképpen is.
SÜTÉS 1:
160 fokos bő zsiradékban, közepes lángon aranysárgára sütjük mind a két oldalát ( oldalanként kb. 4 perc, de ez méretfüggő ).
SÜTÉS 2:
Közepesen forró, bő zsiradékban 1-1 percig sütjük mind a két oldalát. Majd sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben 12-18 perc alatt készre sütjük.
Ha így készítjük, a 2×1 perc forró zsiradékban sütés alatt bezárjuk a húsrostokat, ez által a sütőben nem fog kiszáradni a csirkemell, finom szaftos marad.
Csepegtetőrácsra szedjük, majd rézsútosan szeletelve tálaljuk. Kevés reszelt sajttal is megszórhatjuk.