SZILVÁS “RÉTES” RIZSLISZTTEL

SZILVÁS “RÉTES” RIZSLISZTTEL
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Szilvás “rétes” rizsliszttel

Glutén, tej, tojás és kukoricamentes tészta recept.

Ez a házi készítésű rizslisztes tészta tökéletes alternatíva a réteshez és még bolti rizslap sem kell hozzá. A töltelék ugyanúgy, mint a rétesnél lehet túrós vagy gyümölcsös. Készítettem már szilvával, meggyel és túróval is.

Ha marad másnapra is, 15 másodpercre tegyük a szeleteket a mikróba, a tészta puha lesz, teljesen felfrissül az állaga.






Réteslap


mérettől függően 12 – 13 db = 3 rúd

200 g rizsliszt+ 50 g szóráshoz
50 g keményítő
1 g só
500 ml víz
10 g vaj vagy étolaj

50 g vaj vagy 20 g zsír / olaj a lapok kenéséhez
( Margarin NEM jó! A magas víztartalma eláztatja és nem lesz ropogós )

A vízben feloldjuk a keményítőt, majd takaréklángon 1 percig forraljuk folyamatosan keverve. Hozzáadjuk a rizslisztet valamint a zsiradékot és kevergetve addig főzzük, míg összeáll, ez kb. 1 perc után van. Ezután egy nagy tepsin vagy a nyújtódeszkán még forrón szétterítjük hogy minél több vízgőz eltávozhasson belőle.



Szoba hőmérsékletűre hűtjük majd összegyúrjuk. 50-55 g-os gombócokat formázunk, jó alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk serpenyő méretűre, olyan vékonyra, hogy a tésztán szinte át lehessen látni.
Azért, hogy a rétesrúd majd a normál mérethez közelítsen, én egy 28-32 cm átmérőjű serpenyőt használtam.


Tapadás mentes SZÁRAZ, FORRÓ serpenyőben sütjük takarék lángon nagyjából 1-1 percig mindkét oldalát. Ha sütés közben felpúposodik, esetleg ráncos lesz akkor jó, mert így KÉTRÉTEGŰ lesz a tésztánk.

SÉF TIPP: NAGYON FONTOS!!!

Ha tepsiben a sütőben sütjük elő vagy, ha nem sütjük elő, nyúlós, rágós, szakadós, teljesen más valami lesz a tésztából!!
Csak akkor lesz kétrétegű, tekerhető állagú, majd a második sütés után ropogós, ha azt az általam leírt módon, száraz serpenyőben készítjük.

Mivel mind a két verziót “elkövették” már és utána tőlem kérdezték, hogy mit rontottak el, ezért gondoltam szólok. ☺️



Szilva töltelék

( 1 rúd “réteshez” )

1000 g szilva
100 g barna cukor
10 g vaníliás cukor
1 g őrölt fahéj
3 cl rum vagy aroma
50 g keksz morzsa / összetört reggelizőpehely / burgonyapehely
vaj vagy olaj a kenéshez

A kimagozott és félbe vágott szilvát megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, meglocsoljuk a rummal vagy rumaromával és legalább fél órára félretesszük.
Ezután hozzáadjuk a morzsát és amikor elkezdi felszívni a gyümölcs levét kezdhetjük a rétes töltését.



Meggy töltelék

( 1 rúd “réteshez” )

1000 gramm mirelit meggy
100 g cukor
1tk fahéj
1tk narancs héj
1 mk citromhéj
50 gramm összetört reggelizőpehely


A kiolvasztott lecsepegtetett meggyhez hozzáadjuk a többi összetevőt és 15 percig állni hagyjuk.Majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.

Túró töltelék

900 g túró
250 g cukor
20 g vaníliás cukor
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
40 g burgonyapehely

A túrót lecukrozzuk és fél órát állni hagyjuk, ezután áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót.



A lapok betöltése

Egy rúd réteshez 4 – 5 lapra van szükségünk, amit egymáson kicsit átfedve fektetünk le.


Az ecset segítségével megvajazott lapokra tesszük a tölteléket és úgy igazítjuk el, hogy a lapoknak inkább csak a 2/3 részét terítse be. Az alatta lévő sütőpapír segítségével amennyire lehet szorosan feltekerjük.

A töltelék lehet szilva….


…vagy meggy


, de tölthetjük túróval is



Kívülről is megkenjük a tekercset zsiradékkal.
Süthetjük bagettsütőformában, de akkor is meg fogja tartani a formáját, ha a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe.

220 – 230 fok hőlégkeverés vagy 240 fok alsó – felső sütésen kb. 15-20 percig sütjük, amíg el nem kezd pirulni-barnulni a teteje.



Mivel a lapokat egyszer már hőkezeltük, így csak annyi idő szükséges, hogy ropogós legyen a “réteslap”.