TORTILLA KUKORICALISZTTEL GLUTÉNMENTESEN

TORTILLA KUKORICALISZTTEL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Tortilla kukoricaliszttel gluténmentesen


Biztos sokan próbálták már elkészíteni ezt az alapvetően gluténmentes „kukoricalepényt”. Azokkal a kukoricalisztekkel, amikkel én találkoztam és amikből el akartam készíteni, az eredeti módszerrel ( víz, liszt, só összegyúr, megsüt ) semmi nem lett, még csak össze sem állt rendesen.
Így kezdtem el az eredeti hozzávalókon nem változtatva továbbfejleszteni. Ennek az eredménye lett, ez az igazival szinte megegyező, hidegen-melegen is jól tekerhető és puha tortilla.





Hozzávalók 12 darab tortilla laphoz:

500 ml víz
250 g kukoricaliszt
50 g kukoricaliszt a szóráshoz
3 g só
10 g kacsazsír vagy étolaj vagy vaj vagy disznózsír



A vizet a sóval és az olajjal felforraljuk, majd takarék lángon fakanállal folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricalisztet. 1 percig főzzük, amíg elválik az edény falától.

Egy nagy méretű tepsire kifordítjuk és minél jobban, vékonyabban elterítjük, hogy a lehető legtöbb gőz távozni tudjon. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd összegyúrjuk.

12 db cipócskákat formázunk. Lisztezett deszkán  palacsintasütő méretűre nyújtjuk, de olyan vékonyra, hogy a tésztán szinte át lehessen látni és a nyújtófára könnyedén feltekerhető legyen.





Forró, száraz! palacsintasütőben sütjük 1-1 percig mindkét oldalát. Ha sütés közben felpúposodik, esetleg ráncos lesz akkor jó, mert így kétrétegű lesz.

Melegen vagy hidegen is jól lehet tekerni.




Folpackkal letakarva a hűtőben több napig is eláll.
Egy gyors ebédnek hússal, friss zöldségekkel és szósszal betekerve tökéletes.
A tölteléke lehet: káposzta vagy friss saláta, majonéz, csípős szósz és bármilyen sült vagy főtt hús felcsíkozva.