KACSA EGÉSZBEN SÜTVE
Kacsa egészben sütve
4-6 adag
Hozzávalók:
20 g só
1 g majoránna
2.3 kg egész konyhakész kacsa ( kibelezett )
A zsírzóját ( püspökfalat) levágjuk. A fűszereket összekeverjük, majd a kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele. Legjobb akkor, ha 12 órát vagy legalább egy estét a hűtőben „pácolódik” a fűszerekkel, de akár azonnal is megsüthetjük. A belsejébe tehetünk egy almát / hagymát vagy narancsot is.
A kacsát sütés előtt egy órával kivesszük a hűtőből. A tepsibe egy rácsot teszünk és erre kerül a hátára fektetett kacsa. Ha nincs a tepsibe illeszthető rácsunk, akkor közvetlenül tegyük bele a kacsát, de ez esetben 1-1.5 dl vizet öntsünk alá. Majd 200 fokon hőlégkeverésen süssük készre a kacsát. Nekem ez 1.5 órát vett igénybe.
Sütés közben óránként megfordítjuk, így a hátán is megpirul a bőr.
A sütését úgy fejezzük be, hogy a melle húsa legyen felül.
Ezen a hőfokon sütve a kacsát se sütőzacskó, se alufóliás letakarás NEM szükséges.
Burgonyapürével és párolt káposztával tálaljuk.