VANÍLIÁS-MAZSOLÁS KUGLÓF GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL
Tags: gluténmentes recept, kuglóf, kuglóf gluténmentesen, márványos kuglóf, rizsliszt
Vaníliás-mazsolás kuglóf gluténmentesen rizslisztből
A recept növényi joghurttal / tejföllel és növényi zsiradékkal is működik!
A kuglófot leginkább valamilyen italhoz ( kakaó, tea ) találták ki. A tésztája sűrűbb, masszívabb, mint egy élesztős kelt tészta. Nem is fog annyira megemelkedni. Viszont, míg a kelt tészta másnapra kezd kiszáradni, addig a kuglóf a minőségét 2-3 napig is megőrzi ( nem száraz ).
A sütés során valamennyit emelkedik, de ez egy “nehéz” tészta benne a sok vajjal, ami inkább lehúzza. Ugyanakkor ez az, ami nem engedi kiszáradni akár 3 nap elteltével sem.
Könnyű elkészíteni a kuglófot gluténmentesen ezzel a recepttel. Se dagasztás, se kelesztés, egyszerű sütőporos tészta. Bármilyen aszalt gyümölccsel gazdagíthatjuk. Vagy épp a tetejét még pluszban meg lehet csurgatni csokival.
Hozzávalók:
260 g rizsliszt
12 g sütőpor
2 g só
173 g vaj
200 g cukor
4 db L-es méretű szoba hőmérsékletű tojás ( 60-65 g )
5 g vanília aroma
100 ml joghurt / tejföl
50 g mazsola
( mazsola helyett aszalt gyümölcsöt: meggy, áfonya vagy csoki cseppet stb. tehetünk bele )
Ha márványosat szeretnénk készíteni:
70 g gm 70% étcsokoládé
Ha csokimázat tennénk a tetejére:
1 csomag gm csokibevonó
+ rizsliszt és vaj a formát kikenni, lisztezni
( liszt helyett használhatunk barna cukrot is, ami a sütés közben karamellizálódik és plusz ízt ad a tésztának )
Szilikonformát NEM szükséges kikenni!!
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük vagy cukrozzuk körbe. Ha szilikonos sütőformánk van, akkor erre nincs szükség.
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.
A kisebb darabokra tördelt vajat és a cukrot gép segítségével addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel elkeverjük a masszát. Hozzáadjuk a vanília aromát is.
Ezután a vajas-cukros-tojásos alaphoz kanalazzuk felváltva a sütőporos lisztet és a joghurtot. Összedolgozzuk a tésztát, majd beleforgatjuk a mazsolát.
HA MÁRVÁNYOS KUGLÓFOT SZERETNÉL SÜTNI GÖRGESS PICIT LEJJEBB!
Az előkészített formába töltjük és a 160 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben készre sütjük. Nekem a kicsiknél a sütési idő 35 perc, míg a normál formában kb. 60-65 perc volt, de tűpróbával ellenőrizzük.
SÉF TIPP:
A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.
Nagyjából 30 percet hagyjuk hűlni a formában, majd ezt követően fordítsuk ki és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Márványos kuglóf:
Miután az összes alapanyagot összekevertük, ketté választjuk a tésztát. Vízgőz fölött egy edényben megolvasztjuk a csokoládét és a tészta egyik feléhez hozzákeverjük.
A formába először a sima, azután a csokis tésztából kanalazunk, majd a kanál nyelének segítségével 2-3-t keverünk rajta.
A sütése, 160 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben kb. 65 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük.
Csokimáz a kuglófunkra:
A kuglófot hagyjuk kihűlni. Rácsra helyezzük, ami alá egy tányért teszünk. Így a lecsurgó csokit fel tudjuk fogni.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokibevonót és óvatosan körbe-körbe megcsurgatjuk a kuglóf tetejét, hagyva, hogy az oldalára magától folyjon le a csoki.
Díszíthetjük csokiforgáccsal, kandírozott naranccsal vagy nagy szemű szórócukorral.