Tökmagos húsgombóc rusztikus paradicsom mártással Nutrifree Spagettivel
Tags: gluténmentes húsgombóc, húsgombóc olasz paradicsommártással, nutri free, nutri free spagetti
Tökmagos húsgombóc rusztikus paradicsom mártással
Nutrifree Spagettivel
5 adag
Hozzávalók:
900 g darált sertés vagy marhalapocka vagy pulykacomb
16 g só
1 g őrölt bors
30 g durvára vágott pirított tökmag
4-5 db menta levél ( 1 tk szárított )
Szósz:
100+100 g vöröshagyma
50 g olíva olaj
5 g fokhagyma ( 1-2 gerezd)
480 g hámozott konzerv vagy 1.5 kg friss hámozott, darabolt friss paradicsom
5 g só
1 tk bazsalikom
1/2 tk oregano
10 g barna cukor
1 szál zeller zöldje
1 csomag ( 500 g ) spagetti
Parmezán sajt
Először a szószt készítjük el.
Az olajon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk és a felét kivesszük, mert ezt fogjuk a húsgombóchoz keverni. Ezután hozzáöntjük a paradicsomot és még 3 dl vizet. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát valamint a cukrot, a fűszereket és addig főzzük, amíg a paradicsomok nagyobb darabokra szétesnek.
Az apróra darált húst összekeverjük a sóval, borssal, a fonnyasztott vöröshagymával, az összevágott mentalevéllel és a pirított, durvára vágott tökmaggal. Folpackkal letakarjuk és félórára félretesszük pihenni. Majd újra átgyúrjuk és 30 grammos gombócokat formázunk kézzel. Nagy méretű teflon serpenyőben kevés olajon ( kb. 3cl ) a gombócok minden oldalát kissé megpirítjuk. Ráöntjük a fűszeres paradicsom mártást és fedő alatt a gombócokat készre főzzük benne, kb. 10-15 perc.
Az olasz főzési stílusnak megfelelően készítsük el a spagettit: frissen főzve, főző vizétől leszűrve, de nem lemosva, azonnal a fogyasztjuk. A tésztaára rászedjük a paradicsomos mártásos húsgombócokat és kevés parmezán sajtot reszelünk rá.