CSOKIS CSIGA GLUTÉN- ÉS TOJÁSMENTESEN CIROK LISZTKEVERÉKBŐL

CSOKIS CSIGA GLUTÉN- ÉS TOJÁSMENTESEN CIROK LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , ,

Csokis csiga glutén- és tojásmentesen cirok lisztkeverékből

Mérettől függően 11-13 db csiga




Talán meglepő lesz a tészta hozzávalói között a túró, de nálam fontos szempont, hogy 24 óra elteltével is ehető legyen, csak minimálisan veszítsen a puhaságából a glutén- vagy épp glutén- és tojásmentes péksüti. Ezért került bele kísérletképpen a túró. És bevált! A csigákat nem kellett fagyasztani, 24, de még 48 óra elteltével sem kellett mikrózással „újraéleszteni”, hogy ehető legyen.
Lényegében ez a recept egy glutén-, de akár tojásmentes alaptészta, amiből készíthetünk csigát, túrós batyut vagy éppen lekváros papucsot is. A tészta összeállítása és sütése megegyezik mind a három péksütinél.

Csokis csiga és lekváros papucs gluténmentesen Magic Mills cirok lisztkeverékből

Csokis csiga glutén- és tojásmentesen Magic Mills cirok lisztkeverékből


Töltelék hozzávalói:

15 g kakaó por
65 g 70%-os étcsokoládé
60 g lágy, kenhető állagú vaj
40 g cukor
pluszban megszórhatjuk még: darált dióval vagy kandírozott naranccsal

A tészta hozzávalói:

300 g Magic Mills Unimix cirok lisztkeverék
60 g cukor
4 g porélesztő
30 g olvasztott, de nem meleg vaj
1 db L-es méretű tojás ( ha nem fogyaszthatjuk hagyjuk ki )
80 g zsíros, nem rögös túró villával összetörve
( TOJÁSMENTESEN 100 g túró )

165 g folyadék: amiből 80 g víz, 85 g tej
( TOJÁSMENTESEN 210 g folyadék: amiből 100 g víz, 110 g tej )

lágy, kenhető állagú vaj lekenni a csigákat


A töltelék:

Kezdjük ezzel a munkát, így lesz ideje kihűlni. Ha melegen kenjük a tésztára, meglágyítja azt és kezelhetetlen lesz.

Az apró kockára tördelt csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük el az összes többi hozzávalóval.

SÉF TIPP:

Ügyeljünk rá, hogy a csokoládé ne melegedjen 55 fok fölé, mert kicsapódhat. ( összecsomósodik és használhatatlan lesz. )

A tészta elkészítése:

A sütőt 50 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegítjük.

A száraz hozzávalókat, a tojást, a túrót, a vajat a tálba téve lassú fordulaton elkezdjük keverni, majd a folyadékot folyamatosan adagoljuk hozzá. Dagasztógép esetén közepesen erős sebességen minimum 2-3 perc, kézi mixer esetén minimum 5 perc alatt közepesen erős fordulaton egyneművé dolgozzuk a tésztát.

Kevés cirok vagy rizsliszttel megszórt felületen pár mozdulattal átgyúrjuk a tésztát. A vékonyan leolajozott sütőpapíron 3-4 mm vastagra, kb. 30 x 25 cm téglalap formára nyújtjuk.

Csiga formázása:

Spakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a csokoládé tölteléket.
A téglalap hosszabbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni a tésztát.
A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével 3 cm-es darabokat vágunk. A tekerés végét hajlítsuk a csiga alá, így a sütés során nem tud kinyílni. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.



A csiga felületét kenjük le lágy, kenhető állagú vajjal, majd az 50 fokra előmelegített sütőben 15 percig és nem tovább!!!! kelesztjük. Ha letelt az idő, NEM vesszük ki a csigákat, analóg sütőhőmérővel mérve 180 fokra tekerjük a szabályzót alsó-felső sütési módozaton. Miután elérte a hőfokot, onnantól számított 20 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve még forrón kenjük át a csigák felületét kevés tejjel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Porcukorral szórva kínáljuk.

Lekváros papucs formázása:

Olajozott pengéjű késsel vágjuk fel a tésztát 10 x 10 cm-es kockákra. A négyzetekre átlósan halmozzuk a lekvárt, kb. 20 g ( 2 púpos teáskanál ). Az egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást átfedjék, majd ujjunkkal az átlapolt tészta végét nyomjuk meg enyhén. A többit is hasonló módon töltsük be. A kelesztése és a sütése ugyanúgy történik, mint a csigának.



Vélemény, hozzászólás?