DIÓS-FAHÉJAS CSIGA

DIÓS-FAHÉJAS CSIGA
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Diós-fahéjas csiga



A tészta hozzávalói:

250 gr Nutrifree mix per pane
50 gr cukor
3 gr porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
160 ml folyadék, amiből 80 ml víz és 80 ml tej
25 gr vaj
1 db L-es méretű tojás
rizsliszt a szóráshoz

A töltelék hozzávalói:

50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj
50 gr darált dió
40 gr porcukor
5 gr őrölt fahéj


A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.



Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, formáljunk gombócot belőle,


tegyük át a zsiradékkal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.

Ecset vagy cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vajat.


Szórjuk meg a dióval, a cukorral, majd a fahéjjal. A hosszabbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni.

SÉF TIPP: Én a hosszabbik oldal közepén félbe vágtam a tésztát, így ugyan két tekercsem lett, de könnyebb volt vele dolgozni.


A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével kb. 2-3 cm-es darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy formásak legyenek.



Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 25-30 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a fahéjas dió alá kent vaj nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.

Majd 170 fok alsó-felső sütési módozaton 18-20 perc alatt készre sütjük.



Porcukorral szórva tálaljuk.
Ha más ízesítésű csigát szeretnénk készíteni, a fahéj-dió párost helyettesíthetjük, például kakaóval.