KAPROS-TÚRÓS PITE RIZSLISZTBŐL

KAPROS-TÚRÓS PITE RIZSLISZTBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Kapros-túrós pite rizslisztből





Pitetészta:

450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
2 db L-es méretű tojás
1 g utifűmaghéj
10 g sütőpor
+1 db tojás a kenéshez

A túrótöltelék:

900 g félzsíros túró( a rögös túró nem jó hozzá! )
300 g cukor
30 g vaníliás cukor
45-50 g burgonyapehely
( a túró víztartalmától függ a pehely mennyisége )
1 csomag kapor finomra vágva




A töltelék elkészítése:

A túrót lecukrozzuk és fél órát állni hagyjuk, ezután áttörjük szitán vagy burgonyanyomón és hozzákeverjük a többi hozzávalót.




A tészta összeállítása:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az utifűmaghéj a receptből akár el is hagyható, DE! Ettől az 1 grammtól nagyon ruganyos, könnyen kezelhető lesz.



SÉF TIPP:
Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő vaj minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.




Kettészedjük, az egyik felét bőven lisztezett felületen kinyújtjuk és a tepsi aljába helyezzük. Én 23 x 23 cm-es tepsit használtam.



A  villával megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 15-20 perc alatt elősütjük. Hagyjuk kihűlni.
A tölteléket két folpack között a tepsi méretére nyújtjuk. A felső fóliát lehúzzuk, majd óvatosan az elősütött tésztára fordítjuk. Ezzel a technikával a levegős, elősütött tésztát nem fogjuk összetörni a töltelék eloszlatása közben.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. A tetejét megszurkáljuk és felvert egész tojással lekenjük.



170 fok alsó-felső sütésre állítjuk a sütőt és így 50 – 55 percig sütjük. A sütés elején teljesen sima volt a pite felülete, de a sütőben kissé “fel is fújódott” a sütőportól, amitől még omlósabb lett.



Miután teljesen kihűlt kisebb kockákra vagy téglalap alakra vágjuk, tálra rendezzük és a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.