VANÍLIA MÁRTÁSSAL SÜTÖTT TÚRÓS PALACSINTA ( BÉCSI TÚRÓS PALACSINTA )

VANÍLIA MÁRTÁSSAL SÜTÖTT TÚRÓS PALACSINTA ( BÉCSI TÚRÓS PALACSINTA )
Tags: , , , , ,

Megosztás

Vanília mártással sütött túrós palacsinta ( Bécsi túrós palacsinta )


Gluténmentesen is készíthető vékony tésztájú, jól tekerhető palacsinta. Ráadásul drága lisztkeverék sem szükséges hozzá.
Én rizslisztből sütöm. Azonban a tökéletes végeredményhez fontos, hogy a receptet grammra pontosan betartsuk. Lentebb a Séf Tippben összegyűjtöttem a leggyakoribb hibalehetőségeket. Ha ezekre figyelünk, tökéletes lesz a végeredmény.

A túrós-vaníliás verziót hívják Bécsi túrós palacsintának. Azonban a tölteléket és a szószt szabadon variálhatjuk. Így én már sütöttem a klasszikus vaníliás-túrós, diós-csokoládés és kókuszos-csokoládés párosításban is.
Készíthetjük tűzálló jénai vagy pitetálban, de kapcsos tortaformát is használhatunk.

 

Bécsi túrós palacsinta, rizslisztből készült palacsintatésztával


Palacsinta hozzávalók:

( a palacsintasütő méretétől függően 15-20 db)

3 db tojás „L – es” méretű
30 dkg rizsliszt
4,5 dl tej
1 g só
olaj a sütéshez



A tojásokat a rizsliszt felével 2 literes tálba habverővel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a sót. A tejet folyamatos keverés mellett beleöntjük és hozzáadjuk apránként a rizsliszt másik felét is. Ha kicsit sűrűnek tűnik a tészta még 0.5 dl tej adható hozzá.
Forró teflon vagy kerámia serpenyőben kevés olajon süssük, közepes lángon:
A serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat teszünk. A láng fölött körbe-körbe forgatva a serpenyő felszínét az olajjal bevonjuk, majd kicsurgatjuk egy tálkába. Merőkanál segítségével annyi palacsintamasszát öntünk a serpenyőbe, hogy azt körkörös mozdulatokkal vékonyan!!! eloszlathassuk. A palacsinta mind a két oldalát 1-1 percig sütjük. Lapos fakanállal forgassuk, hogy a serpenyő bevonata ne sérüljön. A serpenyőnk/sütőnk „olajozását” minden egyes palacsinta sütése előtt végezzük el.

Sütés után akár betöltöttük a palacsintákat, akár nem, folpackkal vagy egy másik tányérral fedjük le, így nem fog kiszáradni!

SÉF TIPP:

Sokszor mondják, hogy törik vagy éppen száraz …..a három leggyakoribb hiba…..

1.) Az arányok nagyon fontosak a rizslisztnél, ha nem tartjuk be grammra, tojásméretre pontosan, nem lesz jó a végeredmény.

2.)A serpenyőnk „olajozását” minden egyes palacsinta sütése előtt végezzük el, a felesleget öntsük le. A benne maradt kevés zsiradékot felveszi a tészta és nem engedi azt kiszáradni.

3.)Tartottam egy sütőtanfolyamot, ahol rizslisztes palacsinta is készült. Ott döbbentem rá a következő hibaforrásra. Sokan a teljes merőkanálnyi tésztát egyszerre beleöntötték a serpenyőbe, bármekkora is legyen a merőkanál és akkor is, ha a palacsintasütő mérete ezt nem indokolta.
Még csak véletlenül se csináljuk így, mert a palacsintánk vastag lesz és biztosan törni fog!
A serpenyőt körkörösen mozgatva, lassan csorgatva a tésztát !! VÉKONYAN !!  elterítjük. Ha ez megvan, akkor a merőkanálban maradt felesleg mehet vissza a tálban lévő, sütésre váró masszához.
Ha van olyan része a serpenyőnek, ahová nem jutott tészta, csak oda öntsünk egy keveset, de csak annyit, ami azt a lyukat eltünteti.





Túrótöltelék:

500 g túró
100 g kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
50 g mazsola
1 g citromhéj
2 g narancshéj

A mazsolát kiválogatjuk, beáztatjuk, majd folyó vízzel lemossuk. A túrót krumplinyomón, szitán vagy turmixban összetörjük. Nagyobb méretű tálba téve hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt narancs és citrom héját és simára keverjük. A mazsolát beleforgatjuk, majd megkenjük és feltekerjük a palacsintákat.



Vanília öntet:

1 l tej
6 db „L-es” méretű tojás
200 g kristálycukor
60 g rizsliszt
2 csomag  vaníliás cukor

A tojást a cukorral a vaníliás cukorral, a rizsliszttel egy lábasban összekeverjük habverő segítségével, majd ráöntjük a tejet. Takaréklángon folyamatosan keverve besűrűsödésig melegítjük ( 85 fok ). Felforralni nem szabad! Mikor öntet sűrűségű, a tűzről levéve még 1 percig kevergetjük.

 Összeállítás:

20 g vaj a forma kikenéséhez
50 g barna cukor

A betöltött palacsintákat a sütőformánk magasságával egyforma méretű darabokra vágjuk. A tűzálló tálat / tortaformát kivajazzuk, a barna cukort egyenletesen eloszlatjuk a felületén.

A vanília mártás felét beleöntjük , majd a palacsintatekercseket beleállítjuk.

A maradék mártást ráöntjük és a 140 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük, amíg remegős nem lesz a tetejének a közepe.

Szoba hőmérsékletűre hűtve tálaljuk.

Diós palacsinta, csokoládéhabbal sütve, fahéjas-konyakos meggyzselével tálalva.