PAVLOVA TORTA 2 – HABCSÓK TORTA TOJÁS NÉLKÜL
Tags: csicseriborsó, csicseriborsó konzerv, habcsók, habcsók torta, Pavlova torta, tojásmentes habcsók
Pavlova torta 2 – Habcsók torta tojás nélkül
Egy liszttől, lisztkeveréktől és tojástól mentes nagyon egyszerű, de mégis látványos és finom desszert
Készülhet mini tortaként, személyre szabott adagokban vagy
„normál” tortakarika méretben
Habcsók – „tészta alap”:
1:2-höz az arányban növelhető a habcsók mennyisége
1 rész konzerv csicseriborsó leve ( figyeljünk rá, hogy ne sózott legyen )
2 rész porcukor
1 doboz csicseriborsó levet, ami 190 g és 360 g porcukrot használtunk. Ez a mennyiség egy nagy 23 cm és 5 db kisebb, 7-8 cm átmérőjű habcsók tallérhoz elegendő.
Ha nem tudunk csicseriborsó konzervet beszerezni vagy éppen nem fogyaszthatjuk, akkor fehér babkonzerv levéből is elkészíthető a tojásmentes habcsók.
Krém – díszítés:
500 ml habtejszín
125 g mascarpone
bogyós, savanykás ízvilágú friss gyümölcsök
( mi ribizlit, vörös és kék áfonyát, kivit és gránátalmát használtunk, menta és citromfű levéllel )
A csicseriborsó levét minimum 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe, amíg kellően lehűl. Ezt követően habverő segítségével verjük fel, amíg kemény habot nem kapunk. Ez kb. 5 perc. ( fejre fordítjuk az edényt nem csúszik ki belőle ) A porcukrot kanalanként adjuk a habhoz, minden adag után jól kikeverve a masszát.
Hogy szép formás köröket tudjunk a habzsákból nyomni, érdemes a sütőpapír hátuljára egymástól és a tepsi szélétől is távolságot tartva egy poharat vagy kisebb tortakarikát körberajzolni. Megfordítjuk a papírt, hogy a tollal jelölt oldala alulra kerüljön és habzsák segítségével vékony rétegben kitöltjük a sablonköreinket.
Majd a 110 fokra előmelegített sütőbe tesszük szárítani alsó-felső sütési módozatban.
15-20 percenként nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni. Ha azt látjuk, hogy párásodik a sütő üvege, azt töröljük le mindenképpen.
Nekünk 2 óra hossza alatt száradtak ki tökéletesen a minitorta alapok. A nagy kb. 4 óra hosszát töltött a sütőben.
Ha fel tudjuk emelni a habkarikákat a sütőpapírról, akkor jó az állaga.
Miután kivettük a sütőből tegyük rácsra hűlni, így az alja is szárad még.
Ha nem akarjuk rögtön felhasználni, akkor sincs semmi gond, mert száraz, hűvös helyen napokig-hetekig tárolható.
A babkonzerv levéből készített habcsók sütés után
Díszítéshez a habtejszínt és a mascarponét egy keverőtálban robotgéppel kemény habbá vertük.
Az így kapott krémet kanál segítségével a habcsók alapra halmozhatjuk
vagy kinyomózsákkal formázva meg vihetjük fel az alapra. A tortánk vagy mini tortáink tetejét ízlés szerint díszíthetjük a friss gyümölcsökkel.