STANGLI – ZSEMLE NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

STANGLI – ZSEMLE NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Stangli – Zsemle Nutrifree mix per pane liszttel

250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
205 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát. Enyhén lisztezett deszkára fordítjuk, majd mérleg segítségével 80 – 90 g-os adagot csípünk le. A lényeg, hogy közel egyforma súlyúak legyenek.
Kb. 8-10 cm-es hosszúkás formát sodrunk a tésztából.
Ha zsemlét szeretnénk, akkor olajos kézzel először egy gombócot formázzunk, majd a deszkára helyezve a kezünkkel a tésztát körbe-körbe hengergetjük.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olvasztott kacsazsírral átkenjük a felszínét és hosszanti rézsútos irányban megvágjuk a tetejét.


Ha bármilyen maggal szeretnénk megszórni, azt is most tegyük meg. A sütőbe helyezzük és 35-40 percig kelesztjük.

Majd az idő lejárta után a hőfokszabályzót 200 fokra tekerem. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a stanglik. Ha elérte a kívánt hőfokot, beállítom a 18 perc sütési időt, továbbra is az alsó-felső sütési módozaton hagyva.
Miután megsültek, egy rácsra tegyük át, a felszínét még forrón ecset segítségével kenjünk át egy kevéske vízzel, majd hagyjuk kihűlni.