KACSAMÁJJAL ÉS GOMBÁVAL TÖLTÖTT EGÉSZ OLDALAS VAGY DAGADÓ

KACSAMÁJJAL ÉS GOMBÁVAL TÖLTÖTT EGÉSZ OLDALAS VAGY DAGADÓ
Tags: , , , ,

Megosztás

Kacsamájjal és gombával töltött egész oldalas vagy dagadó

2000 g egész oldalas vagy 1500 g dagadó
400 g kacsamáj
400 g gomba
100 g rizs
100 g vöröshagyma
20 g kacsazsír v étolaj
50 g zöldborsó
1 g kömény
1 g majoranna
1 g bors
30 g só
1 cs petrezselyem
3 db tojás

 

A húst felszúrjuk vagy a hentest megkérjük rá. Bedörzsöljük 22 g sóval és a köménnyel. Néhány órát állhat is a fűszerekkel a hűtőben.
A rizst 1 liter vízben 5 g sóval puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük.
Töltelék:
A kacsazsírt serpenyőben felforrósítjuk, az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a 0.5 x 0.5 cm megmosott, kockára vágott gombát. Megpirítjuk, majd amikor a leve teljesen elpárolgott, hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott májat. Sózzuk ( 3 g ) , borsozzuk, megszórjuk majorannával és hozzáadjuk a zöldborsót is.
Nagy lángon 4-6 percig pirítjuk. A tűzről levesszük és belekeverjük a főtt rizst és a felvert tojásokat. Majd, ha kissé kihűlt, hozzákeverjük az aprított petrezselymet.
A húsba töltjük, a nyílást hústűvel bezárjuk.
A tepsibe a töltött hús mellé 3 dl vizet öntünk és 150-160’c-os sütőben 2 – 3 órán át sütjük, úgy, hogy 30 percenként megfordítjuk. Kb.  2,5-3 óra sülési idő szükséges. ( Ha a húsvillát beleszúrjuk és könnyedén fut a dagadó/oldalas legvastagabb húsos részén, akkor késznek tekinthetjük. )
Ennél a sütési hőmérsékletnél NEM KELL semmivel sem letakarni a húst! Nem fog megégni, viszont, ha letakarnánk, úgy már nem sül, hanem a keletkező gőzben párolódik – megfő, az meg annyira nem jó.
Víz mindig legyen a hús alatt, ha elkészült 10 percig pihentetjük majd felszeleteljük.
Én sült hasáb burgonyával és sült kelbimbóval tálaltam.