ALMÁS – MÁKOS – HABOS „KÁRMENTŐ” SÜTEMÉNY GLUTÉNMENTESEN
Almás-Mákos Habos
„kármentő” sütemény gluténmentesen
Ha van megszáradt kenyér, kalács vagy bármilyen péksütemény. Esetleg megsütött, de mégsem megfelelőnek ítélt kelt tésztánk – piskótánk, akkor ezt a sütit bármikor elkészíthetjük belőle.
350-400 g gluténmentes kalács / kifli / kenyér
( bármilyen száraz, szikkadt péksütemény jó hozzá )
100 g mazsola
15 ml rumaroma
500 ml tej
1 citrom reszelt héjja
1 narancs reszelt héjja
1 vanília rúd
4 db tojás
80 g cukor
10 + 50 g vaj
zsemlemorzsa / burgonyapehely
4 db közepes méretű alma
100 g darált mák
50 + 160 g porcukor
3 g fahéj
2 evőkanál baracklekvár
1 csipet só
A mazsolát megmossuk és meglocsoljuk a rumaromával. A péksüteményt ujjnyi vastag karikákra vágjuk és egy mélyebb tálba szórjuk.
Felforraljuk a tejet a citromhéjjal, a felhasított vanília rúddal és a belőle kikapargatott péppel. A tojásokat kettéválasztjuk.
A fehérjét a hűtőbe tesszük, míg a sárgáját fehérre-habosra keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzáöntjük-keverjük a tejet. Összeforrósítjuk, majd a péksütire öntjük és 15-20 percig puhulni hagyjuk.
Vajjal kikenünk és a morzsával beszórunk egy négyzetes sütőedényt / tepsit, a miénk 20 x 30 cm-es.
A mákot megdaráljuk és összekeverjük 50 g porcukorral.
A péksütik felét a tepsi aljába terítjük, megszórjuk a mák felével és a mazsolával. Majd a megpucolt almákat a tetejére reszeljük, megszórjuk a maradék mákkal és befedjük a péksütivel. A tetejére tördeljük az 50 g vajat, majd a 160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 40 – 45 perc alatt ropogósra sütjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval , majd 160 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a baracklekvárt és a rakott süteményünk tetejére kócosítjuk és további 10 percig sütjük.