DARAMORZSA GLUTÉNMENTESEN

DARAMORZSA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Daramorzsa gluténmentesen

8-10 adag


Daramorzsa vagy grízsmarni, ki így, ki úgy ismerheti. Természetesen gluténmentesen sem lehetetlen elkészíteni. Használhatunk rizsdarát vagy cirokdarát hozzá. A lenti receptben megadott anyaghányad mindkét darafajtához megfelelő.

Ne keverjük össze a császármorzsával, ami minden esetben valamilyen liszt felhasználásával készül, gluténmentesen például rizsliszt. Míg a daramorzsa, ahogy a neve is mutatja gluténmentesen rizs-, de akár cirokdarából is elkészíthető.




Hozzávalók:

200 g rizsdara vagy cirokdara
600 ml tej vagy növényi tej
80 g vaj vagy étolaj
150 g cukor
10 g vaníliás cukor
1-1 g bio ( kezeletlen héjú ) citrom és narancs reszelt héja
4 db L-es méretű tojás

Serpenyőben készítve:

A tej felét a cukor felével és a vaníliás cukorral felforraljuk. Egy nagyobb hőálló tálban legyen a dara, amire ráöntjük a tejet és alaposan elkeverjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

Ezt követően hozzákeverjük a tej másik felét és a tojások sárgáját.
A maradék cukorral a fehérjéből félkemény habot verünk. A habot óvatosan, finom mozdulatokkal a tojásos masszához keverjük.

32 cm-es tapadásmentes serpenyőben takarék lángon felmelegítjük a zsiradékot. Beleöntjük a tésztát, majd 2-3 percig fedő alatt hőkezeljük. Ezt követően spatula segítségével átforgatjuk, hogy a sült részek felülre kerüljenek. Ezt a folyamatot 1 percenként megismételjük, amíg sültebb, aranysárga színű nem lesz.

Bármilyen lekvárral, csoki szósszal, karamellel, málna szörppel meglocsolva tálaljuk.

Sütőben készítve:

Készíthetjük sütőben, minimum 20 x 30 cm-es magasfalú tepsiben, 200 fok hőlégkeverés vagy 220 fok alsó-felső sütési módozaton.
A zsiradékot a tepsibe tesszük, majd a sütőben felforrósítjuk. Beleöntjük a tésztát és 5-7 perc után, amikor elkezd színesedni a teteje, átkeverjük. Ezt addig ismételjük 5 percenként, amíg átsült morzsalékos állagot nem kapunk. Ez nekem kb. 30 perc volt.




Vélemény, hozzászólás?