GLUTÉNMENTES PALACSINTA RIZSLISZTBŐL
Tags: gluténmentes, gluténmentes palacsinta, palacsinta, palacsinta rizsliszttel, rizsliszt
Gluténmentes Palacsinta rizslisztből
( a palacsintasütő méretétől függően 15-20 db)
Gluténmentesen is tökéletes palacsinta készíthető. Ráadásul drága lisztkeverék sem szükséges hozzá, én rizslisztből sütöm. A tésztája így is vékony és jól tekerhető.
Azonban ehhez fontos, hogy a receptet grammra pontosan betartsuk. Lentebb a Séf Tippben összegyűjtöttem a leggyakoribb hibalehetőségeket. Ha ezekre figyelünk, tökéletes lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
3 db tojás „L – es” méretű
300 g rizsliszt
4,5 dl tej
1 g só
olaj a sütéshez
A tojásokat a rizsliszt felével egy nagyobb tálban habverővel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a sót. A tejet folyamatos keverés mellett beleöntjük és hozzáadjuk apránként a rizsliszt másik felét is. Ha kicsit sűrűnek tűnik a tészta még 0.5 dl tej adható hozzá.
Forró tapadásmentes serpenyőben kevés olajon süssük, közepes lángon:
A serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat teszünk. A láng fölött körbe-körbe forgatva a serpenyőt az olajjal bevonjuk a felszínét. Az olajat kicsurgatjuk egy tálkába.
Egy merőkanál segítségével alaposan felkeverjük a palacsintamasszát és annyit merünk, hogy azt vékonyan!! eloszlathassuk a serpenyőben körkörös mozdulatokkal. A palacsinta mind a két oldalát 1-1 percig sütjük. Lapos fakanállal forgassuk, hogy a bevonat ne sérüljön. A serpenyőnk / sütőnk „olajozását” minden egyes palacsinta sütése előtt végezzük el.
Sütés után akár betöltöttük a palacsintákat, akár nem, folpackkal vagy egy másik tányérral fedjük le, így nem fog kiszáradni!
SÉF TIPP:
Sokszor mondják, hogy törik vagy éppen száraz …..a három leggyakoribb hiba…..
1.) Az arányok nagyon fontosak a rizslisztnél, ha nem tartjuk be grammra, tojásméretre pontosan, nem lesz jó a végeredmény.
2.)A serpenyőnk „olajozását” minden egyes palacsinta sütése előtt végezzük el, a felesleget öntsük le. A benne maradt kevés zsiradékot felveszi a tészta és nem engedi azt kiszáradni.
3.)Tartottam egy sütőtanfolyamot, ahol rizslisztes palacsinta is készült. Ott döbbentem rá a következő hibaforrásra. Sokan a teljes merőkanálnyi tésztát egyszerre beleöntötték a serpenyőbe, bármekkora is legyen a merőkanál és akkor is, ha a palacsintasütő mérete ezt nem indokolta.
Még csak véletlenül se csináljuk így, mert a palacsintánk vastag lesz és biztosan törni fog!
A serpenyőt körkörösen mozgatva, lassan csorgatva a tésztát vékonyan elterítjük. Ha ez megvan, akkor a merőkanálban maradt felesleg mehet vissza a tálban lévő, sütésre váró masszához.
Ha van olyan része a serpenyőnek, ahová nem jutott tészta, csak oda öntsünk egy keveset, de csak annyit, ami azt a lyukat eltünteti.
A palacsintákat tetszés szerint tölthetjük édes ( lekvár, túró, kakaó, fahéj, dió, mák, alma stb. ) vagy „sós” töltelékkel ( hortobágyi húsos- vagy éppen káposztás palacsinta ). Feltekerhetjük, háromszögre hajthatjuk, de batyut formázva is tálalhatjuk. Sőt pluszban még mártást is készíthetünk mellé.
Diós palacsinta csokoládé mártással
Túrós palacsinta vanília öntettel és sárgabarackkal
Diós palacsintabatyu csoki szósszal