MEGGYES PITE GLUTÉN- ÉS TOJÁSMENTESEN

Meggyes pite glutén- és tojásmentesen
Egy igazi klasszikus mentesen. Ez a pitetészta glutén- és tojásmentesen is puha, omlós, a benne lévő meggyes töltelék pedig szaftos. Ki mivel szereti és a szezonban éppen érő gyümölcsöktől függően variálhatjuk, így meggyel, cseresznyével, szilvával, almával, de kapros túrótöltelékkel is készülhet. Egyszerűen elkészíthető, nem kell hozzá semmi, csak ez a jó recept. 🙂

Hozzávalók egy 23 x 23 cm-es kapcsos sütőformához:
450 g Nutrifree Pasta Frolla süteménylisztkeverék
( VAGY 375 g Pasta Frolla süteménylisztkeverék + 75 g finomra őrölt mandula )
300 g vaj vagy növényi vajalternatíva
150 g cukor
120 g víz
6 g sütőpor
tejföl a tészta lekenéséhez
Töltelék hozzávalói:
1 kg meggy
150 g porcukor
20 g vaníliás cukor
1 g fahéj
„lékötőnek”: 50 g burgonyapehely VAGY 50 g darált reggelizőpehely
A töltelék:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a cukorral, vaníliás cukorral, a fahéjjal megszórjuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a burgonyapelyhet is, ami a gyümölcs által eresztett levet fel fogja szívni. Egy óra hosszára félretesszük. Ezalatt elkészítjük a tésztát.

A tészta:
Tálban a tészta alapanyagait egynemű, homogén állagúvá gyúrjuk. Folpackba csomagolva minimum 1 órát vagy, amíg a vaj vissza nem szilárdul, a hűtőben dermesztjük.
Ketté szedjük a tésztát. Az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, míg a másik felét bőven rizslisztezett felületen kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük. Én 23 x 23 cm-es kapcsos formát használtam. Fontos, hogy a sütőforma méretét úgy válasszuk meg, hogy a tészta kinyújtva 5-6 mm vastag legyen, mert a sütési idő ehhez van beállítva!
A tésztát villával megszurkáljuk és az analóg sütőhőmérővel mérve 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési álláson 15 perc alatt elősütjük, majd tepsistől rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
SÉF TIPP:
Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő zsiradék minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.



A tölteléket az elősütött, kihűlt tésztán egyenletesen eloszlatjuk. A tészta eddig hűtőben pihenő felét lisztezett felületen a tepsi vagy sütőforma méretére nyújtjuk. Óvatosan alányúlunk és befedjük vele a tölteléket.
A tésztát megszurkáljuk, hogy sülés közben a gőz távozhasson, majd a felkevert tejföllel nagyon vékonyan lekenjük. Ettől a sütés végére tojásmentesen is szép színe lesz a tésztának.



Az összeállított piténket az előmelegített sütőben 10 percig 180 fokon sütöttem hőlégkeveréssel, majd átállítottam analóg sütőhőmérővel mérve 180 fok alsó-felső sütésre és így még további 30 percig sütjük.
Mielőtt felvágjuk hagyjuk teljesen kihűlni.


