POZSONYI KOCKA GLUTÉNMENTESEN

Pozsonyi kocka gluténmentesen
8-10 adag
A Pozsonyi kocka talán kevésbé ismert desszert, mert cukrászdában nem árulják. Éttermi meleg tészta lenne a pontos meghatározása. Igazi retró, házias sütemény. A lekvárral, mákkal, tojáshabos tejföllel, gyúrt tésztával rétegezve nagyon finom és persze gluténmentesen sem bonyolult az elkészítése. Érdemes kipróbálni és, ha ízlik, a kedvencek listájára felvenni. Ha valaki nem szereti a mákot, akár dióval is elkészítheti.

Hozzávalók egy 22 x 30 cm-es tepsihez:
3 tojásos friss gyúrt tészta
( 3 db L-es méretű tojás és 285 g rizslisztből gyúrjuk, elkészítés pontos leírása itt:
https://blog.glutenmenteschef.hu/…/hazi-keszitesu…/ )
4 db L-es méretű tojás
100 g cukor
450 g tejföl
1 g bio ( kezeletlen ) reszelt citromhéj
20 g vaníliáscukor
200 g darált mák
100 g porcukorral összekeverve
100 g sárgabarack lekvár
20 g vaj a tepsi kikenéséhez
50 g barna cukor tepsi kiszórásához
A sütemény elkészítését kezdjük a gyúrt tésztával. A frissen gyúrt tésztát 80%-ban főzzük puhára, szűrjük le, de NE mossuk le.
SÉF TIPP:
Azért nem adtam meg a tészta mennyiségét bolti, száraz tésztához, mert olyan minőségbeli különbségek vannak, hogy az egyikből jó lesz, míg a másikból beton kemény marad, a harmadikból pedig szinte szétmálik a tejfölös-tojásos masszától.

A tojássárgájákat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a bio ( kezeletlen ) reszelt citromhéját és a tejfölt. Elkeverjük és a leszűrt, de még le nem mosott főtt tésztát forrón beleforgatjuk.
A tojásfehérjét a kristálycukorral közepesen kemény habbá verjük és laza mozdulatokkal a tésztás masszába forgatjuk.
A magasfalú tepsit vajjal kikenjük és a barna cukorral egyenletesen bevonjuk.
A tészta felét beleöntjük a tepsibe, kanál segítségével eloszlatjuk rajta a lekvárt, majd a darált, cukros mákkal megszórjuk. A tészta másik felét kanállal rászedjük úgy, hogy a mákos réteggel ne keveredjen össze.



140 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módozaton 85 percig sütjük vagy amíg maghőmérővel mérve a közepén a közepéig szúrva a 90 fokot el nem éri.

Szobahőmérsékletűre hűtve, porcukorral megszórva, esetleg pár szem friss gyümölccsel tálaljuk.
