OROSZKRÉM TORTA GLUTÉNMENTESEN

OROSZKRÉM TORTA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Oroszkrém torta gluténmentesen


A torta krémje a megadott arányokkal növényi tejjel is elkészíthető!!



Piskóta:
22 cm-es kapcsos tortaformához

6 db L-es méretű tojás
( 60-65 g, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, akkor a 6 x 65 g = 390 g legyen a tojások összsúlya!!!)
180 g rizsliszt
120 g kristálycukor
30 g olvasztott vaj / étolaj

Az egész tojásokat a cukorral robotgép segítségével közepes fokozaton kemény habbá keverem ( minimum 5 perc ).
Fakanál vagy szilikonos spatula segítségével óvatosan belekeverjük először a lisztet, majd az olajat ( olvasztott vajat ).
Kivajazott és lisztezett ( tapadásmentes ) tortaforma aljába lehetőleg szilikonos sütőpapírt teszünk és a masszát így beleöntve 140 fokos sütőben alsó-felső sütési módozaton készre sütjük. Nekem 70 perc volt ( tűpróba!! )


SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.

Krém:
2 db L-es méretű tojás
30 g rizsliszt
300 ml tej
10 g vaníliás cukor
2.5 dl habbá vert tejszín
100 g cukor
10 g zselatin

A tojásokat a tejjel, a rizsliszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a zselatinnal simára keverjük. Majd vízgőz fölé helyezve a tálat 85 fokig melegítjük, habverővel történő folyamatos kevergetés mellett. Mikor besűrűsödött levesszük a vízgőzről, szoba hőmérsékletűre hűtjük és hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.


Szirup:
200 ml víz
50 g mazsola
50 g kandírozott gyümölcs ( legyen benne citrom és narancs is )
10 ml rumaroma
30 g cukor

A 2 dl vizet, a 30 g cukrot, a 10 ml rumot vagy aromát 5 perc alatt összefőzzük, kihűtjük és beletesszük a kiválogatott, megmosott mazsolát valamint a kandírozott gyümölcsöket. Kb. 20 percig áztatjuk őket. Majd szűrőben lecsöpögtetjük, a levét felfogva, hogy később a piskótalapokat meglocsolhassuk vele.


A torta összeállítása:

A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk. Mind a hármat meglocsoljuk a szirup visszamaradt levével, majd a kapcsos formába visszahelyezve az elsőt, egyenletesen rétegezzük egymásra a krémmel és a kandírozott gyümölcsökkel a lapokat.

Ha a legfelső tésztalap is felkerült, folpackkal légmentesen lefóliázva 3-6 órára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen a krém.

Díszítéshez:
500 ml habtejszín
1 zacskó zselatin fix
40 g cukor ( elhagyható )



A zselatin fixszel habbá vert tejszínnel, koktél cseresznyével, kandírozott gyümölcsökkel, csokoládé forgáccsal díszíthetjük.

SÉF TIPP: Először alacsony fokozaton keverjük össze a cukrot a tejszínnel és a zselatin fix habfixálóval. Majd magas fokozatra kapcsolva verjük habbá a tejszínt.

A tejmentes verziónál a fent megadott arányokkal kókuszos növényi tejet, valamint habszifonnal felfújt Cocomast használtam a krémhez.