TEJFÖLÖS HÚSGOMBÓCLEVES

TEJFÖLÖS HÚSGOMBÓCLEVES
Tags: , , ,

Megosztás

Tejfölös húsgombócleves


A húsgombóc hozzávalói:
1 kg kétszer darált sertés lapocka
15 dkg vöröshagyma
5 dkg libazsír / olaj
2 g őrölt bors
30 g só
10 dkg rizs
1 db tojás



A vöröshagymát apróra vágjuk és takarék lángon serpenyőben az 5 dkg zsíron üvegesre fonnyasztjuk, .
10 dkg rizst, 1 liter sós vízben ( 1 dkg só ) félpuhára főzzünk, főzési idő kb. 3 perc. Leszűrjük, hideg vízzel lemossuk és lecsepegtetjük.
A többi összetevőt 3 literes üveg vagy fém tálban összegyúrjuk, hozzáadjuk a kihűtött hagymát és rizst. Lefedve minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

Leves hozzávalói:

10 dkg libazsír vagy olaj
15 dkg vöröshagyma
40 dkg sárgarépa
20 dkg fehér répa
30 dkg zöldbab
3 dl tejföl
6 dkg rizsliszt
1 csomag petrezselyemzöld
3 dkg asztali só
2 g őrölt bors


Minimum 5 literes fazékban, zsírban vagy olajban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megtisztított és kis hasábokra vágott ( lehet félkarikára is ) sárga-, és fehérrépát, a kb. 3cm hosszúra vágott zöldbabot, a sót és őrölt borsot. Fedő alatt 2-3 percig pároljuk. Felengedjük 3 liter vízzel, mikor felforrt lehúzzuk a tűzről. Vizes kézzel kb. 10 dkg-os gombócokat formázunk a húsból és beletesszük a levesbe. Visszatesszük a tűzhelyre és a forrástól számított 25-30 percig takarék lángon lassan főzzük.
A rizslisztet tejföllel egy üvegtálban, habverő segítségével csomó mentesre keverjük. ( ez a habarás ) Hozzáöntünk 2 dl vizet és ezzel is simára
keverjük. A leves óvatos kevergetése mellett beleöntjük a habarást. 2 percig lassan forraljuk. Végül rászórjuk az apróra vágott petrezselymet.