MASÁNSZKI – RIZS ( ahogy én készítem )

MASÁNSZKI – RIZS ( ahogy én készítem )
Tags: , , , , ,

Megosztás

Masánszki – rizs, ahogy én készítem

A recept lisztmentes és növényi tejjel is működik, a vaj helyett bármilyen zsiradékot használhatunk.



Ahogy a Rizskoch, úgy ez az almával gazdagított változat is megállja a helyét nem csak desszertként, de egy tartalmasabb leves után főételként is.
Ahogy az lenni szokott a Masánszky – rizsnek is számtalan elkészítési módját láttam már. Van, aki két rizsréteg közé teszi az almát és úgy süti meg, van, aki még tojáshabot is halmoz rá. Én a fahéjas-cukros almát a rizs tetejére rendezem, mivel a gyümölcsre rákaramellizálódó cukor még további pluszt ad az ízéhez.



A receptben megadott anyaghányad 2 db 20 x 30 cm-es vagy 1 db nagy, 28 x 39 cm-es tepsihez való.


A rizskoch hozzávalói:
500 g rizs
1 l tej
300 g cukor
1 g só
1 l víz
20 g vaníliás cukor
50 g mazsola
2 g citromhéj
3 g narancshéj
8 db tojás
100 g vaj + 15 g vaj a tepsi kikenéséhez
barna cukor a tepsi szórásához
50 g burgonyakeményítő
( mivel a rizst alaposan megmossuk, ezáltal a szemeken lévő keményítőt is eltávolítjuk, így nehezebben állhat össze a sütink, ezen segít ez a kis mennyiségű keményítő )

A rizs tetejére:
1,5kg alma
300 g porcukor
20 g fahéj
50 g vaj



A rizst kiválogatjuk és megmossuk.
Kettő db kb. 20 x 30 cm-es, magas falú tepsit vagy 1 db 28 x 39 cm-t ecset segítségével kenhető puhaságú vajjal kikenjük és annyi barna cukorral szórjuk meg, amennyi a tepsi aljához-oldalához feltapad.

A tejet és a vizet egy fazékba összeöntjük, hozzáadunk 100 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, 50 g vajat, majd a rizst, amit folyamatos kevergetés mellett megfőzünk. Mikor már puha a rizs, hozzáadjuk a keményítőt és még 2 percig főzzük. Ezt követően kihűtjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 100 g kristálycukorral, a reszelt narancs és citromhéjjal,
a megmosott mazsolával. Hozzáöntjük a tejberizst és alaposan összeforgatjuk.
A tojásfehérjéket 100 g cukorral kemény habbá verjük, a masszához fakanál segítségével óvatosan hozzáforgatjuk, majd a tepsibe simítjuk. Ügyeljünk, hogy csak 3/4-ig legyen benne a tészta.

Az almát megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk és cikkekre vágjuk. Összekeverjük az őrölt fahéjjal és a porcukorral, majd
sorban, a még meg nem sütött rizsfelfújt tetejére rendezzük, végül meglocsoljuk olvasztott vajjal.



160 fokon, alsó-felső sütési módozaton 60 – 70 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből legalább 15 percig pihentetjük és felkockázva tálaljuk.