Home / Rizslisztből készítettem / CSOKI TORTA GLUTÉNMENTESEN
27 március, 2018

CSOKI TORTA GLUTÉNMENTESEN

Posted in : Rizslisztből készítettem, Torta on by : gmchef Címke: , , , ,

Megosztás

Csoki torta gluténmentesen

23 cm-es tortaformához

 

 

Kakaós piskóta:
6 db L-es méretű tojás
120 g kristálycukor
120 g rizsliszt
60 g kakaópor
5 g vaj a tortaforma kikenéséhez

 

 

Csoki krém:
250 g 70%-os étcsoki
750 ml habtejszín
100 g porcukor

 

 

A krém elkészítése:
A csokoládét apróra törjük. A habtejszínt a cukorral forráspontig kevergetve melegítjük, majd kis adagokban a csokoládéra öntjük folyamatos kevergetés mellett. Mikor egynemű lett, folpackkal lefedve, hűtőszekrényben, legalább 6 órát pihentetjük. Pihentetés után gép segítségével közepes fokozaton habbá verjük.
!! Ha túlverjük, kicsapódik és csokis vaj lesz belőle !!

A kakaós piskóta elkészítése:
A kakaóport és a rizslisztet összekeverjük, majd átszitáljuk. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk, addig, amíg a habverőt kiemelve csúcsos habot nem kapunk. Majd laza mozdulatokkal beleforgatjuk a rászitált kakaós lisztet.
A vajjal kikent tortaformába öntjük a masszát  és 140 fokos sütőben, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük. ( tűpróbával ellenőrizzük )

A torta összeállítása:
1.) A kihűlt piskótát kettőbe vagy háromba vágjuk és a lapok közti részt megkenjük a csokoládé krém 70 %-val. A maradék 30 % krémmel a torta tetejét és oldalát vonjuk be, majd a szilikonos spatula segítségével rusztikus kinézetűre “paskoljuk”. Ezután hűtőben legalább 1 óra hosszát pihentetjük.

2.) Beletölthetjük az összes krémet is, akkor ezzel a csokimázzal vonjuk be. A képen lévő tortám is így készült.

Csokimáz a tetejére:
100 g étcsokoládé
60 g porcukor
100 ml víz

Az étcsokoládét a vízzel és a porcukorral vízgőz felett megolvasztjuk.
A krémmel betöltött tortát rácsra tesszük, alá egy tepsit és a csokoládémázat egyenletesen a tetejére csorgatjuk. Ha nem elég vastag a réteg, a tepsibe folyt csokoládét
összegyűjtve, azt vízgőz felett felolvaszthatjuk és újabb réteggel vonhatjuk be a tortánkat.
!! A csokoládét, ha 55 fok fölé melegítjük, kicsapódik és tönkremegy!!