VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF – CSOKIS ÉS DUPLA CSOKIS VÁLTOZATBAN

Megosztás

Vaníliás – mazsolás kuglóf – csokis és dupla csokis változatban

 

1 nagy, normál vagy 20 – 22 db kicsi formához elég a tészta

260 g rizsliszt
5 g sütőpor
2 g só
173 g vaj
200 g cukor
4 db L-es méretű szoba hőmérsékletű tojás ( 60-65 g )
5 g vanília aroma
160 ml joghurt
50 g mazsola

90 g gm csokoládé ( ha csokisan szeretnénk készíteni )
1 csomag gm csokibevonó ( ha csokibevonatot is szeretnénk )

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük körbe. Ha szilikonos sütőformánk van, akkor erre nincs szükség.
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.
A kisebb darabokra tördelt vajat és a cukrot gép segítségével addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel elkeverjük a masszát. Hozzáadjuk a vanília aromát is.
Ezután a vajas-cukros-tojásos alaphoz kanalazzuk felváltva a sütőporos lisztet és a joghurtot. Összedolgozzuk a tésztát, majd beleforgatjuk a mazsolát.
Az anyagmennyiség 1 nagy “normál” kuglófhoz vagy 20 – 22 db kicsi szilikonos formához elég.

VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF:
Az előkészített formát / formákat 2/3-ig töltjük és a 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A nagy formának kb. 65 – 70 perc szükséges, a kicsiknek kb. 35 perc.

CSOKIS – VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF:
Miután az összes alapanyagot összekevertük, ketté választjuk a tésztát. Vízgőz fölött egy edényben megolvasztjuk a csokoládét és a tészta egyik feléhez hozzákeverjük.
A formába először a sima, azután a csokis tésztából kanalazunk, majd a kanál nyelének segítségével 2-3-t keverünk rajta. A formát most is csak 2/3-ig töltsük.
Az 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A nagy formának kb. 65 – 70 perc szükséges, a kicsiknek kb. 35 perc.

 

DUPLA CSOKIS VANÍLIÁS – MAZSOLÁS KUGLÓF:
A csokis – vaníliás – mazsolás kuglófokat hagyjuk kihűlni. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokibevonót. Levesszük a tálat, féloldalasan megdöntve tartjuk és így nyomjuk bele a mini kuglófunk tetejét a csokiba. Visszafordítjuk a talpára és hagyjuk megszilárdulni rajta a csokit.

Megosztás