25 szeptember, 2017

NUDLI RIZSLISZTTEL

NUDLI RIZSLISZTTEL
Címke: , , , ,

Megosztás

Nudli rizsliszttel

Tészta:
1 kg héjában főtt krumpli
25 dkg rizsliszt
4 db L-es méretű tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlya legyen 260-280 g)
15 dkg burgonya pehely
5 dkg rizsliszt a szóráshoz
10 g só

Morzsa:
50 g vaj
200 g gluténmentes zsemlemorzsa / kókusz reszelék

Burgonyát héjában megfőzzük,kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk az összetevőket egynemű tésztává, majd cipót formázunk belőle. Rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán  1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. 5 cm széles vízszintes csíkokra vágjuk. Függőlegesen 1 centinként elvágjuk. Ujjunkkal kissé megsodorjuk. Fazékban, 2 liter vízben kifőzzük 4-5 részletben. Mikor feljön a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük. Tésztaszűrőbe téve leöblítjük hideg  vízzel és lecsepegtetjük.

!!! Ha szeretnénk lefagyasztani belőle, akkor a készre főzött nudlit tegyük adagonként a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt olvasszuk ki, majd mikróban pár perc alatt melegítsük fel.!!!

Morzsa, hogy megforgassuk benne a tésztát:
1.) Kókuszmorzsában forgatás:
Lábasban vajat olvasztunk és a nudlikat beleforgatjuk.  A kókuszreszeléket száraz serpenyőben megpirítjuk világos barnára folyamatos keverés mellett és a nudlihoz keverjük.
Mi házi készítésű fahéjas szilvalekvárral ettük.


2.) Ha zsemlemorzsába forgatnánk:
A vajat megolvasztjuk és a morzsát aranysárgára pirítjuk benne. A nudlikat ebbe forgatjuk bele.
Tálaláskor lekvárral, juharsziruppal vagy csak fahéjas porcukorral megszórva fogyaszthatjuk.
Morzsában forgattuk meg és házi készítésű sárgabarack lekvárral csorgattuk meg.