TÚRÓGOMBÓC VANÍLIÁS TEJFÖLLEL ÉS VAJAS MORZSÁVAL GLUTÉNMENTESEN

Megosztás

Túrógombóc vaníliás tejföllel és vajas morzsával gluténmentesen

18-20 db gombóc

500 g túró
50 g rizsdara
50 g burgonyapehely
3 db L-es méretű tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlya legyen 180 g)
150 g gluténmentes zsemlemorzsa / darált reggelizőpehely
100 g vaj vagy olaj
1 + 2 g só

5 dl tejföl
10 0 g cukor
10 g  vaníliás cukor
1 g reszelt citrom héj
2 g reszelt narancs héj

2 literes tálba ütjük a tojásokat, az áttört túrót, a rizsdarát, a burgonyapelyhet, 1 g sót és alaposan összekeverjük.
2 óra hosszára hűtőbe tesszük. Legalább 5 literes lábasban kb. 2,5 liter vizet forralunk 2 g sóval.  A gombócokat vizes kézzel ping-pong labda méretűre formáljuk. Fedő alatt, lassú forrásban lévő vízben 15-20 percig főzzük. Tálalásig főzőlevében kell tartani, de a gázról levéve.
Ha nincs megfelelően nagy lábasunk, akkor inkább 2 lábasban főzzük ki a gombócokat, mert fövés közben megnőnek.
Lábasban a vajat vagy olajat felforrósítjuk és a morzsát mogyoró barnára pirítjuk állandó keverés mellett.
1 literes tálban a tejfölt 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral, citrom és narancs héjjal addig keverjük míg a cukor teljesen fel nem olvad.

Tálalás: Szűrővel lapos tányér közepére 1-2 gombócot szedünk, egyik felét a tejföllel, a másik felét a pirított morzsával vonjuk be.

Ha egyszerre nem fogy el, főzővizében hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni. Majd a vízből kiszedve, lecsepegtetve, üveg tálban légmentesen lezárva 1-2 napig simán tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

Megosztás