MINI KUGLÓF-TOJÁSMENTESEN, RIZSLISZTTEL
Tags: kuglóf, kuglóf gluténmentesen, orgran tojáspótló, sütőpormentes, tojásmentes
Mini Kuglóf tojásmentesen, rizsliszttel
Növényi margarinnal és növényi joghurttal is működik a recept
A blogon lévő mini kuglóf receptje kapcsán többen is kérdezték, hogy tojás nélkül hogyan lehetne elkészíteni.
Nekik dolgoztam ki az alábbi 2 RECEPTET!!
Az egyik receptben sütőport használok és a tojást utifűmaghéjjal helyettesítettem.
Míg a másikban szódabikarbóna és Orgran tojáspótlópor van.
!!!! A tészta sütési ideje még így az egyszemélyes formákban is jelentősen megnőtt a tojásos verzióhoz képest, ezért mindenképpen ilyen kicsi, mini kuglóf formában vagy muffin formában érdemes elkészíteni !!!!
Kuglóf tojás- és sütőpormentes tészta
260 g rizsliszt
2 g szódabikarbóna
2 g só
173 g puha, szoba hőmérsékletű vaj
200 g cukor
6 g ORGRAN tojáspótló + 60 g víz elkeverve
5 g vanília aroma
160 ml joghurt
( 50 g mazsola, de elhagyható, a képen láthatóban nincs )
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük körbe. Ha szilikonos sütőformánk van, akkor erre nincs szükség.
Az összes hozzávalót egy tálba mérjük és összedolgozzuk a tésztát.
Az anyagmennyiség 20 – 22 db kicsi szilikonos formához elég.
Az előkészített formákat 3/4-ig töltjük és
a 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 40 – 45 perc szükséges.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Sütés után az íze és állaga is megfelelő, finom, a színe a normál kuglóféval megegyező aranybarna.
Kuglóf tojásmentes tészta
260 g rizsliszt
3 g sütőpor
2 g só
173 g puha, szoba hőmérsékletű vaj ( növényi zsiradék )
200 g cukor
3 g utifű maghéj + 100 g víz elkeverve és 10 percig állni hagyni
5 g vanília aroma
160 ml joghurt vagy 120 ml növényi tej
( 50 g mazsola, de elhagyható, a képen láthatóban nincs )
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük körbe. Ha szilikonos sütőformánk van, akkor erre nincs szükség.
Az összes hozzávalót egy tálba mérjük és összedolgozzuk a tésztát.
Az anyagmennyiség 20 – 22 db kicsi szilikonos formához elég.
Az előkészített formákat 3/4-ig töltjük és
a 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb. 45-50 perc szükséges.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Sütés után az íze és állaga is megfelelő, finom, a színe világos, halvány sárgás-fehér.