SOUVLAKI

SOUVLAKI
Tags: , , ,

Megosztás

Souvlaki

5 adag


A pácolást leszámítva alig van vele „munka” és aki járt Görögországban , az biztosan hallott már a SOUVLAKI-ról ( ejtsd: szuvlaki ) A citromos-olivás-fűszeres pácban tölt egy éjszakát a két falatnyira darabolt hús, ami valami fantasztikus finom ízt ad neki. Bár nyársra vagy hurkapálcára húzzuk, de ettől még serpenyőben is megsüthetjük. A visszamaradó páclével pedig akár a rizst is megfőzhetjük hozzá.
Salátának egy kis tzatziki vagy görög saláta passzol hozzá igazán.





Hozzávalók:

1 kg csirkecomb filé vagy sertéscomb vagy sertés szűzpecsenye
20 g olíva olaj
1 g oregano
1 mokkás kanál cayenne bors
1 teás kanál őrölt római kömény
1 g füstölt paprika ( ha nincs f. paprikánk, sima fűszer paprikát használjunk )
2 egész citrom leve kifacsarva
2 gerezd fokhagyma
15 g só




A csirkecomb filét pácolás előtt félbe, harmadokba vágjuk a méretétől függően. Bepácoljuk minimum 12-24 órára.
A páctól lecsöpögtetjük és olyan méretű nyársra húzzuk, hogy a rendelkezésre álló serpenyőbe beleférjen.




Fontos, hogy 2 hurkapálcára húzzuk fel 2-3 cm-re egymástól, mert így sokkal könnyebb megfordítani.
A serpenyőben nagy lángon kevés olajat hevítünk, majd megsütjük benne a nyársakat,



mérettől függően 6-10 perc, 2-3 percenként megforgatva.



Sütőben sült steak burgonyával tálaljuk.