NUDLI GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTTEL
Tags: burgonyanudli, gluténmentes, gluténmentes nudli, nudli, rizsliszt
Nudli gluténmentesen rizsliszttel
Ki ne szeretné a nudlit?! A gluténmentes verzió nálam rizsliszttel és burgonyapehellyel készül. Nagyon könnyen kezelhető a tészta, főzés közben sem megy szét. A kifőtt nudlit megforgathatjuk szokásos módon gluténmentes pirított morzsában, de akár kókuszmorzsában is.
Tészta hozzávalói:
1 kg héjában főtt krumpli
25 dkg rizsliszt
5 db L-es méretű tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlya legyen 300-320 g)
15 dkg burgonya pehely
5 dkg rizsliszt a szóráshoz
10 g só
Morzsa:
50 g vaj
200 g gluténmentes zsemlemorzsa / kókusz reszelék
Burgonyát héjában megfőzzük,kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk az összetevőket egynemű tésztává, majd cipót formázunk belőle.
Rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. 5 cm széles vízszintes csíkokra vágjuk. Függőlegesen 1 centinként elvágjuk. Ujjunkkal kissé megsodorjuk.
Fazékban, 2 liter vízben kifőzzük 4-5 részletben. Mikor feljön a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük. Tésztaszűrőbe téve leöblítjük hideg vízzel és lecsepegtetjük.
!!! Ha szeretnénk lefagyasztani belőle, akkor a készre főzött nudlit tegyük adagonként a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt olvasszuk ki, majd mikróban pár perc alatt melegítsük fel.!!!
Morzsa, hogy megforgassuk benne a tésztát, több lehetőség is van:
1.) Kókuszmorzsában forgatás:
Lábasban vajat olvasztunk és a nudlikat beleforgatjuk. A kókuszreszeléket száraz serpenyőben megpirítjuk világos barnára folyamatos keverés mellett és a nudlihoz keverjük.
Mi házi készítésű fahéjas szilvalekvárral ettük.
2.) Ha zsemlemorzsába forgatnánk:
A vajat megolvasztjuk és a morzsát aranysárgára pirítjuk benne. A nudlikat ebbe forgatjuk bele.
Tálaláskor lekvárral, juharsziruppal vagy csak fahéjas porcukorral megszórva fogyaszthatjuk.
Morzsában forgattuk meg és házi készítésű sárgabarack lekvárral csorgattuk meg.