MÁGLYARAKÁS GLUTÉNMENTESEN
Máglyarakás
15 adag
Hozzávalók:
50 dkg gluténmentes kalács, kenyér, kifli vagy zsemle stb.
8 db tojás (480g)
7 dl tej
45 dkg cukor
10 dkg porcukor
20 g vaníliás cukor(2 csomag)
5 dkg vaj
1 g őrölt fahéj
80 dkg alma
10 dkg barack lekvár
A szikkadt-száraz kenyeret vagy kalácsot 5mm – es szeletekre vágjuk, tepsibe tesszük és 200’c-os sütőben világosra pirítjuk.
A tojásokat szétválasztjuk 2db 2 literes tálba. A fehérjét hűtőbe tesszük, a sárgáját 15 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel habosra keverjük.
A pirított kenyereket a tojásos tejbe áztatjuk, míg félig meg nem puhulnak.
Egy kb. 20 x 29 cm – es magas falú tepsit vajjal kikenünk. A tepsi aljába egy sor áztatott kenyeret teszünk, ráhalmozzuk az 5 mm vastagságúra vágott meghámozott almát.
A porcukrot összekeverjük a fahéjjal és egyenletesen az almákra szórjuk. Még egy sor áztatott kenyér vagy kalács és ráöntjük a maradék tojásos tejet valamint a barack lekvárt a tetejére kenjük.
A tojásfehérjét 30 dkg cukorral keményre verjük, majd a tetejére simítjuk.
120-130 fokos sütőben kb. 60 – 70 percig sütjük, míg teljesen magába szívja a folyadékot.
Melegen vagy szoba hőmérsékletűre hűtve is tálalhatjuk.