VIKTÓRIA PISKÓTA RIZSLISZTBŐL, GYÜMÖLCCSEL GLUTÉNMENTESEN

VIKTÓRIA PISKÓTA RIZSLISZTBŐL, GYÜMÖLCCSEL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Viktória piskóta rizslisztből, gyümölccsel gluténmentesen

A recept kókuszzsírral is működik, így nem csak glutén, de TEJMENTES is lesz!

Kb. 10 adag
29 x 22 x 5 cm-es tepsi vagy 22 cm-es tortaforma

Viktória piskóta málnával, tejmentesen ( kókuszzsírral )


Bár a tészta a nevét egy királynőről kapta, mégis nagyon egyszerű összeállítani és gluténmentesen rizslisztből is megsüthető.
– nem kell szétválasztani a tojásokat
– nem kell habbá verni a tojásfehérjét
– csak összekeverünk mindent és már mehetett is a sütőbe
Ez a tészta tökéletesen alkalmas arra, hogy gyümölcsöt is tegyünk bele ( potyogtatós süti ).


A Viktória piskóta alap receptje:

Ahány gramm tojás, annyi gramm szoba hőmérsékletű vaj, cukor és rizsliszt, valamint tojásonként 2 g sütőpor.



Viktória piskóta cseresznyével és eperrel


Hozzávalók:

4 db L-es méretű 60-65 gr-os tojás ( összesen 260 g )
260 g vaj vagy kókuszzsír ( tejmentesen )
260 g cukor
260 g rizsliszt
8 g sütőpor
250-260 gramm friss gyümölcs
( készítettem már eperrel, málnával és áfonyával is )

2 literes tálban a vajat a kristálycukorral habosra keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a sütőport és homogén állagúra keverjük, majd a lisztet lazán beleforgatjuk.
Szilikonos sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük a masszát.

Ha gyümölccsel szeretnénk készíteni, akkor a friss, megmosott gyümölcsöt csak potyogtassuk bele.
Ha mirelit vagy fagyasztott, akkor olvasszuk ki és csepegtessük le felhasználás előtt.

140 – 150 fokos sütőben alsó-felső sütési módozaton 65 – 70 percig sütjük ( tűpróba ). A sütőből kivéve a sütőformában hagyjuk kihűlni.
Ha a sütőformánk a megadottaktól eltérő, akkor a sütési idő is változni fog ( tűpróba! ).


SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.


Majd a tepsiből borítsuk ki fejjel lefelé, vegyük le a papírt, fordítsuk vissza és szeleteljük fel tetszőleges formára.

Viktória piskóta eperrel

Viktória piskóta meggyel