KRÉMES GLUTÉNMENTESEN

KRÉMES GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Krémes gluténmentesen

Magyarország egyik legnépszerűbb süteménye a krémes, szinte minden cukrászda kínálatában megtalálható. Egyértelmű volt, hogy a gluténmentes változatát is el kell készítenem. Vehetünk hozzá fagyasztott gluténmentes leveles tésztát, de, aki szereti a kihívásokat, az maga is elkészítheti, a blogon talál hozzá receptet. Szerencsére leveles tészta ügyben semmilyen kompromisszumot nem kell kötni, mert gluténmentesen elkészítve is ugyanolyan szépen fellevelesedik.

Hozzávalók a krémhez

750 ml tej
250 ml habtejszín
8 db tojás
240 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
80 g rizsliszt
50 g kukoricakeményítő


2 csomag Schar gluténmentes leveles tészta
( ha házilag szeretné elkészíteni valaki, akkor a blogon talál hozzá receptet Schar mix B lisztből )

A fagyasztott leveles tészta előkészítése a felhasználáshoz  

A leveles tésztát a mélyhűtőből a hűtőszekrénybe tesszük és legalább 24 órán keresztül hagyjuk itt kiolvadni. Ezután szoba hőmérsékleten még további 2-3 órát hagyjuk állni a csomagolásában.
Így egyenletesen fog kiengedni, nem fog törni, jól kezelhető lesz a tészta.


A későbbi összeállításhoz egy széltében és hosszában is állítható formát használtam, így nyújtáskor szabadon igazodtam a csomagolásban lévő papír méretéhez. Ha van kapcsos formánk vagy éppen egy magasabb falú tepsiben állítjuk majd össze a sütit, akkor annak a mérete legyen mérvadó nyújtáskor.
A tésztát, kitekerjük és a hozzáadott papíron kinyújtjuk, de csak annyira, hogy ne lógjon azon túl. A papírral együtt áthelyezzük a tepsire és 210 fok hőlégkeverésre előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, az egyik lapot négyzetekre vágjuk, ez lesz majd a sütink teteje


Készítsük el a krémet

A 8 db tojássárgáját 100 g cukorral és a többi összetevővel puding sűrűségűre főzzük takarék lángon, folyamatosan keverve. ( sárga krém )
A maradék cukrot ( 140 g ) fél deci vízzel 118 fokos sziruppá főzzük és hozzáadjuk a közben géppel felvert tojásfehérjehabhoz, majd a géppel még 1 percig habosítjuk. Ezután vízgőz felett egyneművé keverjük a forró sárga krémmel.

SÉF TIPP:
Hőmérő nélkül elég nehéz a 118 fokot ellenőrizni, de amatőr cukrászkörökben van egy másik eljárás is erre, „cukorpróba” a neve. ( Pohár vízbe a felmelegített cukorból cseppentünk….) , ha valakit érdekel, a neten rá lehet keresni. DE! Ha megveszi a hőmérőt, nagyon sokrétűen fogja tudni használni, a hús sütésétől kezdve a madártej készítéséig, stb. Nagyon sok receptemnél le is írom, hogy hogyan.

A krémes összeállítása

A kisült, szoba hőmérsékletű leveles tésztát kapcsos formába tesszük és a meleg habkrémet rásimítjuk. Elrendezzük az előre felkockázott tetőket is rajta.
Amint a krém kihűlt szeletelhető, porcukorral meghintve tálaljuk.