KOVÁSZOS UBORKA GLUTÉNMENTESEN

KOVÁSZOS UBORKA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , ,

Megosztás

Kovászos uborka gluténmentesen



Mária Terézia idején a betelepített svábok hozták magukkal ezt az eljárást. Így évekkel ezelőtt, amikor a feleségemnél és a fiamnál kiderült a lisztérzékenység, a piacon a vecsési sváb savanyúságost kérdeztem meg, hogy ők hogyan-mivel készítik a kovászos uborkát. Nagyjából sejtettem, hogy nem kenyérrel. A válasz: KEMÉNYÍTŐVEL!…és valóban, kipróbáltam és tökéletes lett az eredmény!
Szakmailag megkülönböztetünk sós-vizes uborkát és kovászos uborkát. Mind a kettő nagyon finom, de amíg az egyikbe tényleg csak só és víz kell, illetve szájízünk szerinti fűszerek, addig a másikba kell valami, ami magas keményítő tartalmú, például: kenyér, krumpli vagy étkezési keményítő.





Hozzávalók: 1 db 5 literes üveghez


2 kg uborka
5 dkg étkezési keményítő ( Haas gluténmentes )
5 dkg asztali só
1 köteg öreg kapor ( zöld )
2 l víz

A vizet a sóval felforraljuk.

Megmossuk az uborkákat és állítva egy sort az üvegbe teszünk. Rászórjuk a keményítőt és a kapor felét. Még egyszer megismételjük és ráöntjük a forró (!), sós vizet. Tányérral lefedjük, napos helyen 3-6 napig érleljük.

Az üveget fektessük el, így könnyebb az uborkákat belerendezni


FONTOS!

Ügyeljünk rá, hogy mindvégig lepje el a víz az uborkákat! Ha párologna róla, töltsünk utána. Nem szükséges már forralt sós víznek lenni, akár sima víz is jó lesz hozzá.



Honnan tudjuk, hogy jó már az uborka?
Mikor az uborka kettévágva áttetsző, a levét átszűrjük, az uborkákat lemossuk és tiszta üvegbe rakjuk. A leszűrt levet ráöntve, légmentesen lezárva hűtőben tároljuk.






gluténmentes kovászos uborka




Tálalás:

Meghámozva, hosszába elvágva, tányéron, tört jéggel, kaporral díszítve.