9 június, 2018

KENYÉR JÉNAIBAN SÜTVE

KENYÉR JÉNAIBAN SÜTVE
Címke: , , ,

Megosztás

Kenyér jénaiban sütve

Glutén-, tej- és tojásmentes recept

 

250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
250 ml langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olaj

 

 

 

Mostanában, talán időhiányában is gyakran sütjük a kenyeret így, tűzálló jénai tálban. Ilyenkor, több vízzel ( 50 ml ), egy kicsit lágyabbra készítem a tésztát, ami még így is formázható. Nekem úgy tűnik, hogy így még tovább marad puha az állaga sütés után.

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.
A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát. Enyhén lisztezett deszkára fordítjuk, bőven olajozott kézzel gombócot formázunk és sütőpapírral bélelt tűzálló tálba / jénaiba tesszük. Én 1 liter űrtartalmút használtam, amiből van kerek és téglalap formám is.
A tetejét 2 helyen bevágjuk, megszórhatjuk magokkal is, amit nagyon enyhén az ujjainkkal vagy ecsettel rányomkodhatunk ( szezám, tökmag, mák ) és még egyszer átkenhetjük olajjal a tetejét, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.
Az előmelegített sütőben kelesztjük  45 percet,

 

Nutrifree cipó

Nutrifree cipó: kelesztés – ahogy még soha sem láttuk talán A dagasztás után olajos kézzel gombócot formáztam, a tetejét 2 helyen bevágtam. Sütőpapírral bélelt tűzálló tálban kelesztettem ( 45 perc ) és sütöttem 20 percig 200 fokon, majd 180 fokra visszavéve a sütőt még 20 percig. Ez a recept volt az alap:http://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/2017/12/06/stangli-szendvicskenyer-nutri-free-mix-per-pane-liszttel/Nutrifree, #gluténmentes, #Nutrifree

Közzétette: Átol Tibor – Gluténmentes Séf – 2018. május 20., vasárnap

 

 

majd a tésztát bent hagyva feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 20 percig sütjük, majd 180 fokra visszatekerjük és még további 20 percig sütjük.
Se a kelesztés, se a sütés alatt NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta “megfázhat” és összeeshet!
Kivéve kifordítjuk a tálból és rácsra téve hagyjuk kihűlni.