KENYÉR JÉNAIBAN SÜTVE GLUTÉNMENTESEN

KENYÉR JÉNAIBAN SÜTVE GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Kenyér jénaiban sütve gluténmentesen

Glutén-, tej- és tojásmentes recept



Talán a legnagyobb kihívás gluténmentesen, hogy tudjunk sütni egy jó kenyeret. Többféle lisztkeveréket és sokféle receptet próbáltam már. Végül, ez a recept, ezzel a lisztkeverékkel lett a leggyakrabban sütött kenyér itthon. Ebbe sem kell más vagy több hozzávaló, mint a nem gluténmentesbe, csak liszt, élesztő, olaj és víz. A végeredmény pont olyan, mint egy igazi fehér kenyér, ropogós a kérge, puha a belseje és amikor kisült fantasztikus az illata.



A kenyértészta hozzávalói:

250 g Nutrifree mix per pane
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
250 gr langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír / olaj
só azért nem szerepel a receptben, mert a lisztkeverék már gyárilag tartalmaz

( 2 csipet só, ha másik lisztkeverékkel készítenénk )

Gluténmentes kenyér Nutrifree mix per pane lisztből


Gluténmentes kenyér – Nutrifree mix per pane lisztből



Előkészítés:

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 30-40 fokra előmelegítjük és egy kisebb!! fém lábast vagy bármilyen hőálló tálkát kb. 1-2 deci vízzel az aljába teszünk valamelyik sarokba eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.

A tészta elkészítése:

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt / olajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

Enyhén olajozott deszkára fordítjuk, gumi kesztyűben vagy bőven olajozott kézzel gombócot formázunk.
( Ha tapad-ragad a tészta, akkor olajozzuk be újra a kezünket és a tészta felületét is, de NE TEGYÜNK hozzá több lisztet. Ez a lágy, de még formázható tészta biztosítja, hogy sütés után is puha, a búzaliszteshez nagyon hasonló legyen az állaga. )

Sütőpapírral bélelt tűzálló üvegtálba tesszük. Használhatunk szilikon sütőformát is, azt nem kell kibélelni, mehet bele közvetlenül a tészta.
Én 1 liter űrtartalmú jénait használtam, amiből van kerek és téglalap formám is, a kereknek az átmérője 23 cm.
A szilikonos forma belső méretei 10 x 24 cm.

A tetejét 2 helyen bevágjuk, megszórhatjuk magokkal is, amit nagyon enyhén az ujjainkkal vagy ecsettel rányomkodhatunk ( szezám, tökmag, mák ) és még egyszer átkenjük olajjal a tetejét, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.
45 percig kelesztjük az előmelegített sütőben,





majd a tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 20 percig sütjük, majd 180 fokra visszatekerve a hőmérsékletet még további 20 percig hagyjuk a sütőben.
A sütési idő nagyon sütőfüggő, akár 10-15 perccel is több lehet.

Se a kelesztés, se a sütés alatt NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta „megfázhat” és összeeshet!

A sütőből kivéve kifordítjuk a tálból, rácsra tesszük, a tetejét még tűzforrón minimális vízzel kenjük át ecset vagy virágokhoz használt kézi permetező segítségével. Így hagyjuk kihűlni és csak ezután vágjuk fel.

SÉF TIPP:
Tűzálló üvegtál esetén olyat válasszunk, aminek az alja és az oldala megközelítőleg egyforma vastagságú. Ha sokkal vastagabb alul, az befolyással van a kelesztésre és a sütésre is. Mivel jobban zárja a hőt, így kevésbé kelhet meg a tészta és sütés után „szalonnás” is maradhat.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga felfrissül. Nekem ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )