MÁK CHARLOTTE GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN

MÁK CHARLOTTE GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Mák Charlotte glutén- és tejmentes

 

 

Máktöltelék

300 g darált mák
180 g cukor
15 ml rumaroma
1 g citromhéj
1 g narancshéj
200 ml víz
20 g vaníliás cukor
1 csipet só

A cukrot a vízzel felfőzzük, beletesszük a mákot, elkeverjük és lehúzzuk a tűzről. Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, majd így is összekeverjük. Hagyjuk kihűlni.

Piskóta

4 db tojás ( ” L”-es méretű 60-65 g-os )
80g kristály cukor
100 g rizsliszt
( barna vagy sima fehér rizsliszttel is működik )

Sütőt 140 fokra előmelegítjük. A sütőlemezre szilikonos sütőpapírt fektetünk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét hűtőbe tesszük. A sárgáját a cukorral simára keverjük habverővel segítségével, hozzáadjuk a rizslisztet és teljesen csomómentesre keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, majd fakanállal beleforgatjuk a rizslisztes tojássárgájás masszába.
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és eloszlatjuk, hogy mindenütt egyforma vastag legyen.
Az előmelegített sütőben 140 fokon 30-35 perc alatt, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük.
Kivesszük a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük a piskótánkat, majd hagyjuk kihűlni.
Kitekerjük a tésztát, kevés rizsliszttel meghintjük, majd a nyújtódeszkára fordítva óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt.
Visszafordítjuk, egyenletesen elterítjük rajta a máktölteléket, majd ismét feltekerjük és 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
SÉF TIPP: Mivel a máktöltelék sűrű, ezért két folpack között nyújtófával alakítsuk a piskóta méretére. A felső fóliát vegyük le róla, az alsó fólia hozzánk közelebb eső két sarkát fogjuk meg és így óvatosan felemelve a kinyújtott mákot fordítsuk a piskótára.

 

Kb. 4 literes tálat folpackkal kibélelünk, majd a piskótaszeletekkel, szorosan egymás mellé helyezve, körberakjuk.

 

 

 

Tejmentes kókusztejes krém

1000 ml Coconut kókusztej
8 db L-es méretű tojás
80 g rizsliszt
50 g keményítő
240 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
20 g porzselatin

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját csomómentesre keverjük a vaníliás cukorral és a keményítővel.
Folyamatos kevergetés mellett felváltva öntjük hozzá a kókusztejet valamint a rizslisztet és hozzáadjuk a zselatint is. Ezután alacsony lángon addig melegítjük folyamatosan kevergetve, míg puffogó, sűrű pudingos állagúvá sűrűsödik.

A kristálycukrot 100 g vízzel 118 fokosra felfőzzük. Majd az ez idő alatt félig felvert tojásfehérjéhez csorgatjuk vékony sugárban, miközben közepes fokozaton keverjük a gépi habverővel. 2 perc alatt habbá verjük, majd a még forró sárga krémbe forgatjuk, amíg egynemű nem lesz.

A krémet a piskótával kibélelt tálba öntjük, ha maradt piskótaszelet a krém tetejére tehetjük. Mikor szoba hőmérsékletűre hűlt, folpackkal lefedve minimum 3 óra hosszát a hűtőben dermesztjük.
A charlotte-ot kifordítjuk egy nagyméretű tálra, a folpackot óvatosan levesszük róla.

Gyümölccsel díszíthetjük.