3 március, 2018

RÁKÓCZI TÚRÓS

RÁKÓCZI TÚRÓS
Címke: , , , , ,

Megosztás

Rákóczi túrós

 

Tészta:
450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
4 db L- es méretű tojás sárgája
1 g reszelt citromhéj
1 g utifűmaghéj
10 g sütőpor

Túrótöltelék:
900 g túró
250 g cukor
20 g vaníliás cukor
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
40 g burgonyapehely

Hab:
4 db L-es tojás fehérje
120 g cukor
0,5 dl víz

Sárgabarack lekvár

 

 

A töltelék elkészítése:
A túrót lecukrozzuk és fél órát állni hagyjuk, ezután áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőforma méretére nyújtjuk és belesimítjuk.  Akkora tepsit válasszunk, hogy a tészta kinyújtva kb. 1 cm vastag legyen.
Megszurkáljuk és 180 fokon alsó-felső sütési módozaton 15 percig elősütjük.

 

Kihűtjük, majd óvatosan eloszlatjuk rajta a túrótölteléket.

A 120 g cukorból és a 0.5 dl vízből szirupot főzünk. Ez azt jelenti, hogy 118 fokig melegítjük. Folyamatos keverés mellett
vékony sugárban csorgatva adjuk hozzá a félig felvert tojásfehérjéhez, amit ezután addig keverünk tovább, amíg sűrű hab lesz belőle.
Habzsák és csillagcső segítségével rézsutosan egymástól 5 cm távolságban lévő csíkokat húzunk a túróra, majd keresztirányban is megdíszítjük a habbal.
Habzsákot rögtönözhetünk úgy is, hogy tiszta nejlonzacskó csücskét levágjuk, a habot beletöltjük és ennek segítségével díszítünk.

 

A süteményt 100 fokos sütőbe téve, alsó-felső sütési módozaton kb. 40 percig szárítjuk a tojáshabot, ügyelve, hogy ne barnuljon meg a tetején.

Ha elkészült és kihűlt a habcsíkok közötti üres kockákat baracklekvárral kitöltjük.