14 április, 2017

NOKEDLI RIZSLISZTTEL ( GALUSKA )

NOKEDLI RIZSLISZTTEL ( GALUSKA )
Címke: , , , ,

Megosztás

Nokedli rizsliszttel ( galuska )

5 adag

 

 

30dkg rizsliszt
4 db L-es méretű tojás
( 60-65 g/db, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, akkor az összsúlyát, a 4 x 65 = 260 g-ot vegyük figyelembe   )
2 g só
1 dkg só a főzővízbe
0,5dl étolaj vagy vaj

Amit eddig tudtunk a nokedli készítésről tudtunk vagy ahogy eddig készítettük a búzalisztes nokedlit, azt el kell felejteni. A rizslisztes-gluténmentes készítése nagyban eltér, csak a végeredmény lesz ugyan olyan jó.

A galuska elkészítése:
1 L-es tálba az összetevőket ( rizsliszt,só,tojás ) fakanállal – kézzel elkeverjük, addig GYÚRJUK, AMÍG A TÉSZTA SIMA, EGYNEMŰ GOMBÓCCÁ FORMÁLHATÓ LESZ!!! AZ ÁLLAGA EGY LÁGY GYÚRT TÉSZTÁRA EMLÉKEZTET. Pont ezért ez a tészta deszkáról nem szaggatható, csak nokedli szaggatón átnyomva lesz jó.
3 L-es fazékban 2 l vizet 1 dkg sóval felforraljuk. Galuska szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Forrástól számított 3 percig főzzük vagy amíg megfelelően puhának nem érezzük. Majd szűrőbe öntve a csap alatt hideg vízzel lemossuk. Lecsepegtetjük, majd tálba öntjük, étolajjal vagy vajjal összekeverjük. Fogyasztás előtt mikróban vagy sütőben melegíthetjük.