LINZER KARIKA RIZSLISZTBŐL

LINZER KARIKA RIZSLISZTBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

 

Linzerkarika rizslisztből

 

30 dkg rizsliszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás

 

Összeállításhoz:
20 dkg baracklekvár

17342866_1419635188058822_6053903966068450927_n

2l tálba az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben 20 percig pihentetjük fóliával lefedve, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk. Párosával köröket vágunk ki hullámos élű kiszúróval vagy üveg pohár szájával. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és újra karikákat szúrunk ki belőle, ezt addig folytatjuk, amíg teljesen el nem fogy a tészta.
( Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát. )
Minden második karika közepét egy kisebb kiszúró segítségével eltávolítjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, óvatosan ráhelyezzük a tészta karikákat. 180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütési módozaton 12-15 perc alatt készre sütjük.
1.) A TÉSZTÁNAK SÜTÉS UTÁN IS VILÁGOS SZÍNŰNEK KELL MARADNI! HA KEZD “SZÉP SZÍNE” LENNI, AZONNAL VEGYÜK KI A SÜTŐBŐL, MERT HA TÚLSÜL, AKKOR SZÁRAZ-PORLÓS LESZ AZ ÁLLAGA.
2.) HA KÉSZ, HAGYJUK KIHŰLNI A TÉSZTÁT A SÜTŐLEMEZEN, MERT KÜLÖNBEN TÖRIK. Ha kihűlt, tökéletesen kezelhető lesz a linzer. Majd a karikákat megkenjük baracklekvárral és a lekvár segítségével összetapasztjuk az alsó és felső darabokat.


Sütés előtt megszórhatjuk a tésztánk tetejét durvára darált dióval vagy mandulával is. Hogy jobban megtapadjon a tésztán a szórás előtte tojásfehérjével vagy egész tojással kenjük meg és így szórjuk meg.


Ha akarjuk sütipecséttel nyomdázhatjuk is a tésztát.


Az kerek tallérokat összetapasztjuk lekvárral és csokimázzal is behúzhatjuk. Így még sokkal-sokkal finomabb lesz.

A linzerkarikákat 3-4-5 napig minőségromlás nélkül tárolhatjuk.