Home / Rizslisztből készítettem / Epres túrótorta
24 október, 2016

Epres túrótorta

Posted in : Rizslisztből készítettem, Sütemények, Torta on by : gmchef Címke: , , ,

Megosztás

 

Epres túrótorta ( 26cm-es tortaformához)


Tészta:
100 gr cukor
200 gr vaj
300 gr rizsliszt
1db tojás ( 60-65gr )
Túrókrém:
1 kg túró
1 l habtejszín
300 gr kristálycukor
20 gr vaníliás cukor vagy 2 db vaníliarúd kikapart belseje
1 gr citromhéj, reszelve
1 gr narancshéj, reszelve
1 kg eper
40 gr zselatin
 
A tészta összetevőit egy tálban összegyúrjuk, majd cipót formálunk és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A tortaforma méretére nyújtjuk és a formába helyezve 150 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük ( tűpróbáig ). Szoba hőmérsékletűre hűtjük.
A túrót áttörjük, a tejszín, illetve a zselatin kivételével, a többi hozzávalóval simára keverjük. A zselatint 2dl vízzel folyamatos keverés mellett forráspontig hevítjük. Majd kéz melegre hűtjük. A tejszínhabból kemény habot verünk és a túrókrémbe forgatjuk laza mozdulatokkal. Anélkül, hogy a habot összetörnénk,
folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatint is.
Ezután az eperrel kirakott tésztalapra öntjük a túrókrémet. Mivel sok a krém magasítás szükséges a normál tortaforma oldalához!
Légmentesen lezárjuk és 4-6 órán keresztül a hűtőben kifagyasztjuk.
A képen cukorspirálokkal és eperrel díszítve.