Home / Rizslisztből készítettem / Epres túrótorta
24 október, 2016

Epres túrótorta

Posted in : Rizslisztből készítettem, Sütemények, Torta on by : gmchef Címke: , , ,

Megosztás

Epres túrótorta

 

( 26 cm-es tortaforma kb. 28-32 szeletes )

 

( 22 cm-es tortaforma )

 

 

Tészta:
100 gr cukor
200 gr vaj
300 gr rizsliszt
1 db tojás ( 60-65 gr )

Túrókrém:
!!! 26 cm-es tortaformához az itt leírt mennyiség ajánlott !!!
!!! a 22 cm-es formához a tészta lehet teljes adag, míg a túrókrémből fél adag is elég lesz !!!
1 kg túró
1 l habtejszín
300 gr kristálycukor
20 gr vaníliás cukor vagy 2 db vaníliarúd kikapart belseje
1 gr citromhéj, reszelve
1 gr narancshéj, reszelve
1 kg eper
40 gr zselatin
 
A tészta összetevőit egy tálban összegyúrjuk, majd cipót formálunk és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A tortaforma méretére nyújtjuk és a formába helyezve 150 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük ( tűpróbáig ). Szoba hőmérsékletűre hűtjük.
A túrót áttörjük, a tejszín, illetve a zselatin kivételével, a többi hozzávalóval simára keverjük. A zselatint 2 dl vízzel folyamatos keverés mellett forráspontig hevítjük. Majd kéz melegre hűtjük. A tejszínhabból kemény habot verünk és a túrókrémbe forgatjuk laza mozdulatokkal. Anélkül, hogy a habot összetörnénk, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatint is.
Ezután az eperrel kirakott tésztalapra öntjük a túrókrémet.
Az 1 kg túróból készült krémnél, mivel sok a krém, magasítás szükséges lehet a normál tortaforma oldalához!
Légmentesen lezárjuk és 4-6 órán keresztül a hűtőben kifagyasztjuk.
A tetejét díszíthetjük cukorspirálokkal és / vagy eperrel.