EPRES TÚRÓTORTA GLUTÉNMENTESEN

EPRES TÚRÓTORTA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Epres túrótorta gluténmentesen




26 cm-es tortaformában




22 cm-es tortaformában



Tészta: hozzávalói:
( az anyaghányad a 26 cm-es tortaformához van megadva! Kisebb, 22 cm-es formához a tészta lehet teljes adag, míg a túrókrémből fél adag is elég lesz! )

100 g cukor
200 g vaj
300 g rizsliszt
1 db tojás ( 60-65 g )

Túrókrém hozzávalói a 26 cm-es tortaformához:

1 kg túró
1 l habtejszín
300 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor vagy 2 db vaníliarúd kikapart belseje
1 g citromhéj, reszelve
1 g narancshéj, reszelve
1 kg eper
40 g zselatin





A tészta elkészítése:

A tészta összetevőit egy tálban összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

A 26 cm-es tortaforma méretére nyújtjuk, formába helyezve, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütési módozaton kb. 15 percig sütjük. ( tűpróbáig ). Ha 22 cm-es tortaformában készítjük, úgy a sütési idő változik, 180 fok alsó-felső sütési módozat 20 perc.
Szoba hőmérsékletűre hűtjük.

A túrókrém elkészítése:

A túrót áttörjük, a tejszín, illetve a zselatin kivételével, a többi hozzávalóval simára keverjük.

A zselatint 2 dl vízzel folyamatos keverés mellett forráspontig hevítjük. Majd kéz melegre hűtjük.

A tejszínhabból kemény habot verünk és a túrókrémbe forgatjuk laza mozdulatokkal. Anélkül, hogy a habot összetörnénk.
Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatint is.

A torta összeállítása:

A tortaformában kihűtött tésztán szorosan az oldalfalhoz nyomva sorakoztatjuk a félbe vágott epret. Ezután ráöntjük a túrókrémet.
Légmentesen lezárjuk és 4-6 órán keresztül a hűtőben dermesztjük.

Az 1 kg túróból készült krémnél, mivel sok a krém, magasítás szükséges lehet a normál tortaforma oldalához!

A tetejét kedvünk szerint díszíthetjük eperrel, de akár cukorspirálokkal is.