Pirított máj ( Resztelt máj )

Pirított máj ( Resztelt máj )
Tags: ,

Megosztás

Pirított máj ( Resztelt máj )

5 adag


Sokan nem szeretik. Van, aki azért, mert belsőség, van, aki az íze miatt. ( csirke májból sokkal kesernyésebb ) DE! Ha pulyka- vagy pecsenye kacsa, esetleg sertés májából készül, akkor nincs semmi mellékíz, csak egyszerűen finom.

Az előkészületekkel együtt max. 20 perc alatt összedobható.

Egyébként városi legenda, hogy kemény lesz, ha megsózzuk főzés közben. A titok, hogy nagyon vékony csíkokra kell vágni, mert így néhány perc alatt készre párolható.
A nagy darabokban, egészben hagyott májdarabokat kell sokkal tovább hőkezelni, hogy ne legyen a belseje rózsaszín, ezért válik keménnyé, esetenként keserűvé.




Hozzávalók:

75 dkg máj: sertés/kacsa/pulyka/borjú/csirke
5 dkg kacsa vagy libazsír / étolaj
30 dkg vöröshagyma
20 dkg TV paprika
10 dkg paradicsom
5-10 g só
1 g bors
1 g majoránna
10 g fűszerpaprika
esetleg chili, ha valaki csípősen szereti
2-3 g fokhagyma


A májat vékony ( kb. 2-3 mm ) csíkokra, a hagymát és a TV paprikát pedig vékony szeletekre vágjuk. A hámozott paradicsomot is felszeleteljük.

32 cm átmérőjű serpenyőben a zsiradékban a hagymát üvegesre pároljuk, kb. 1 perc. Rádobjuk a paprikát, amit 1 percig pirítunk. Hozzáadjuk a májat és a fűszereket, kivéve a pirospaprikát és nagy lángon 2 percig tovább pirítjuk.
Majd megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot és belereszeljük a fokhagymát is.Gyorsan elkeverjük és 1 dl vízzel felengedjük. 1-3 perc alatt összeforraljuk és már készen is van.





Ha elég vékonyra vágtuk a májat, ennyi idő elég az elkészítéséhez.
Ha a szükségesnél tovább hőkezeljük a borjú és a sertésmájat, az rágós és kesernyés lesz, a szárnyas májak nem keményednek meg ennyire, de keserűbbek lesznek.

Sós vízben főtt burgonyával tálalhatjuk.
A képen EHETŐ virággal, paradicsommal és paprikával van tálalva.