24 október, 2016

Pirított máj ( Resztelt máj )

Pirított máj ( Resztelt máj )
Címke: ,

Megosztás

 

Pirított máj ( Resztelt máj )

5 adag
12919638_1128085693880441_5694183129352631236_n
75 dkg máj: sertés/kacsa/pulyka/borjú/csirke
5 dkg kacsa vagy libazsír / étolaj
30 dkg vöröshagyma
20 dkg TV paprika
10 dkg paradicsom
5-10 gr só
1 gr bors
1 gr majoránna
10 gr fűszerpaprika
esetleg chili, ha valaki csípősen szereti
2-3 gr fokhagyma
A májat vékony ( kb. 2-3 mm ) csíkokra, a hagymát és a TV paprikát pedig vékony szeletekre vágjuk. A hámozott paradicsomot is felszeleteljük.
32 cm átmérőjű serpenyőben a zsiradékban a hagymát üvegesre pároljuk, kb. 1 perc. Rádobjuk a paprikát, amit 1 percig pirítunk. Rátesszük a májat és nagy lángon 2 percig tovább pirítjuk a hozzáadott fűszerekkel, kivéve a pirospaprikát. Majd megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot és belereszeljük
a fokhagymát is.Gyorsan elkeverjük és 1 dl vízzel felengedjük. 1-3 perc alatt összeforraljuk és már készen is van.
Ha elég vékonyra vágtuk a májat, ennyi idő elég az elkészítéséhez.
Ha a szükségesnél tovább hőkezeljük a borjú és a sertésmájat, az rágós és kesernyés lesz, a szárnyas májak nem keményednek meg ennyire, de keserűbbek lesznek.
Sós vízben főtt burgonyával tálalhatjuk.
A képen EHETŐ virággal, paradicsommal és paprikával van tálalva.