JOGHURTOS MÁLNATORTA KAKAÓS PISKÓTALAPOKKAL

JOGHURTOS MÁLNATORTA KAKAÓS PISKÓTALAPOKKAL
Tags: , , ,

Megosztás

Joghurtos málnatorta kakaós piskótalapokkal


22 cm átmérőjű tortaformában készült, a receptben megadott mennyiségből

8 tojásos piskótából és 1.5-szeres krémmennyiségből készült a torta




Kakaós piskóta:
22 cm átmérőjű tortakarikához

6 db L-es méretű ( 60-65 g ) tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt 6 x 60 g= 360 g vegyük figyelembe )
12 dkg cukor
12 dkg rizsliszt
4 dkg kakaópor




A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral ( amíg a cukor el nem olvad ). A rizsliszthez hozzászitáljuk a kakaóport és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a lisztes masszába, úgy hogy a hab ne törjön össze.
Magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 150 fokos sütőben készre sütjük. Nekem kb. 60 perc kellet, de mindenképpen végezzünk tűpróbát!

SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.

Ha kihűlt 3 felé vágjuk.




Joghurtos málnakrém:

600 g málna + néhány szép szem a díszítéshez
450 g joghurt
25 g zselatin
160 g cukor
10 g vaníliás cukor
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
250 ml habtejszín a díszítéshez

A málnát a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom és narancshéjjal egy üvegtálban összekeverjük. Majd folpackkal lefedve 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
A zselatint 2 dl vízben feloldjuk, forráspontig melegítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a málnát finom szűrőn áttörjük, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe, ezután a joghurttal összekeverjük, majd ketté szedjük. A krém egyik feléhez kézi habverővel történő folyamatos keverés közben hozzáöntjük a zselatint felét.

Összeállítás:

A kapcsos tortaformába fektetjük az egyik piskótalapot és a zselatinnal összekevert málnakrémet ráöntjük. Folpackkal lefedve legalább félórát a hűtőszekrényben dermesztjük. Az idő letelte után rátesszük a középső tésztalapot.
A krém másik feléhez is hozzákeverjük a folyékony szoba hőmérsékletű zselatint.
A tortára öntjük a krémet, amit ezután 3 óra hosszát hagyunk a hűtőben dermedni légmentesen lezárva.
A felső piskótalapot is ráhelyezzük, majd a habbá vert tejszínnel és a málnaszemekkel megdíszítjük.