MEGGYES PITE RIZSLISZTTEL
![MEGGYES PITE RIZSLISZTTEL](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-13.jpg)
Meggyes pite rizsliszttel
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-18-e1530079158742.jpg)
Tészta:
450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
2 db L-es méretű tojás
1 g utifűmaghéj
( ha nem teszünk bele utifűmaghéjat, a sütőporból 6 g is elég lesz )
10 g sütőpor
+1 db tojás a kenéshez
Töltelék:
1 kg meggy
150 g porcukor
20 g vaníliás cukor
1 g fahéj
a meggy levének megkötésére:
50 g finomra darált reggelizőpehely, 50 g burgonyapehely
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2020/06/meggyespite-15.jpg)
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal megszórjuk, összekeverjük és egy óra hosszára félretesszük. Ezalatt elkészítjük a tésztát.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-1-300x225.jpg)
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az útifűmaghéj a receptből akár el is hagyható, DE! Ettől az 1 grammtól nagyon ruganyos, könnyen kezelhető lesz.
Kettészedjük, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, míg a másik felét bőven lisztezett felületen kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük. Én 23 x 23 cm-es kapcsos formát használtam.
SÉF TIPP:
Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő vaj minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.
A tésztát villával megszurkáljuk,
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-2-300x214.jpg)
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési álláson 15-20 perc alatt elősütjük. Hagyjuk kihűlni.
A meggy mostanra átvette az ízeket és levet is eresztett. Megszórjuk „lékötővel”, én 50 g darált kukoricaalapú reggelizőpelyhet és 50 g burgonyapelyhet használtam. Hagyjuk kb. 10-15 percet állni, míg a gyümölcsről a levet teljesen felszívja a hozzáadott kötőanyag.
A tölteléket az elősütött, kihűlt tésztára fordítjuk és egyenletesen eloszlatjuk. A tészta eddig hűtőben pihenő felét lisztezett felületen a tepsi vagy sütőforma méretére nyújtjuk, kb 5-6 mm vastagra. Óvatosan alányúlunk és befedjük vele a tölteléket. Ha maradt még tészta vagy a sütőformán túllóg, akkor levágjuk a felesleget.
A tésztát megszurkáljuk, hogy sülés közben a gőz távozhasson, majd felvert egész tojással lekenjük.
( A tetejére a tésztából rácsos mintát is készíthetünk. Ebben az esetben a tésztát kinyújtjuk, majd egyforma vékony csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét. )
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2017/06/meggyes-pite-1-300x225.jpg)
Ha maradt tésztafelesleg, azt újból összegyúrjuk és kiszúróforma segítségével mintákat készíthetünk a pite tetejére. Ezt is megkenjük a tojással. 10 percig 180 fokon sütöttem hőlégkeveréssel, majd átállítottam 180 fok alsó-felső sütésre és így még további 30 percig sütjük.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-7-300x225.jpg)
Mielőtt felvágjuk hagyjuk teljesen kihűlni.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-26-300x225.jpg)
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2018/06/meggyespite-23-300x225.jpg)