MEGGYES PITE RIZSLISZTTEL

MEGGYES PITE RIZSLISZTTEL
Tags: , , ,

Megosztás

Meggyes pite rizsliszttel




Tészta:
450 g rizsliszt
300 g vaj
150 g cukor
2 db L-es méretű tojás
1 g utifűmaghéj
( ha nem teszünk bele utifűmaghéjat, a sütőporból 6 g is elég lesz )
10 g sütőpor

+1 db tojás a kenéshez

Töltelék:
1 kg meggy
150 g porcukor
20 g vaníliás cukor
1 g fahéj
a meggy levének megkötésére:
50 g finomra darált reggelizőpehely, 50 g burgonyapehely



A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal megszórjuk, összekeverjük és egy óra hosszára félretesszük. Ezalatt elkészítjük a tésztát.



A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Folpackkal letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Az útifűmaghéj a receptből akár el is hagyható, DE! Ettől az 1 grammtól nagyon ruganyos, könnyen kezelhető lesz.

Kettészedjük, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, míg a másik felét bőven lisztezett felületen kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük. Én 23 x 23 cm-es kapcsos formát használtam.

SÉF TIPP:
Próbáljunk viszonylag gyorsan dolgozni, hogy a benne lévő vaj minél kevésbé olvadjon meg. Ha mégis nehezen bírnánk a tésztával, mert túlmelegedett és szakad, gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe, amíg visszadermed. Majd folytassuk a munkát tovább.

A tésztát villával megszurkáljuk,



180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési álláson 15-20 perc alatt elősütjük. Hagyjuk kihűlni.

A meggy mostanra átvette az ízeket és levet is eresztett. Megszórjuk „lékötővel”, én 50 g darált kukoricaalapú reggelizőpelyhet és 50 g burgonyapelyhet használtam. Hagyjuk kb. 10-15 percet állni, míg a gyümölcsről a levet teljesen felszívja a hozzáadott kötőanyag.
A tölteléket az elősütött, kihűlt tésztára fordítjuk és egyenletesen eloszlatjuk. A tészta eddig hűtőben pihenő felét lisztezett felületen a tepsi vagy sütőforma méretére nyújtjuk, kb 5-6 mm vastagra. Óvatosan alányúlunk és befedjük vele a tölteléket. Ha maradt még tészta vagy a sütőformán túllóg, akkor levágjuk a felesleget.
A tésztát megszurkáljuk, hogy sülés közben a gőz távozhasson, majd felvert egész tojással lekenjük.
( A tetejére a tésztából rácsos mintát is készíthetünk. Ebben az esetben a tésztát kinyújtjuk, majd egyforma vékony csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét. )



Ha maradt tésztafelesleg, azt újból összegyúrjuk és kiszúróforma segítségével mintákat készíthetünk a pite tetejére. Ezt is megkenjük a tojással. 10 percig 180 fokon sütöttem hőlégkeveréssel, majd átállítottam 180 fok alsó-felső sütésre és így még további 30 percig sütjük.



Mielőtt felvágjuk hagyjuk teljesen kihűlni.