26 június, 2018

FORDÍTOTT, KARAMELLÁS KÖRTETORTA GLUTÉNMENTESEN

FORDÍTOTT, KARAMELLÁS KÖRTETORTA GLUTÉNMENTESEN
Címke: , , , , , ,

Megosztás

Fordított, karamellás körtetorta gluténmentesen

A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal is működik!

A torta más gyümölcsökkel, mint például alma vagy ananász is elkészíthető!
A fordított Ananásztorta Pina Colada ízesítéssel már megtalálható a blogon.

 

1 kg körte
6 g sütőpor
250 g + 100 g kristálycukor
100 g + 50 g vaj
1 g fahéj
4 db tojás
400 g rizsliszt
3 dl langyos tej
1 zacskó vaníliás cukor
2 gr narancs héj
1 gr citrom héj
1 gr só

 

 

A körtét megtisztítjuk, magházát eltávolítjuk és hosszában félbe, majd cikkekre vágjuk ( 8db ).

Serpenyőben vagy rögtön a fémlábasban 250 g kristály cukrot világosra karamellizálunk közepes lángon.

Hozzáadjuk a 100 g vajat és összeforraljuk,

beletesszük a körte cikkeket, 1 g fahéjat és 1 csipet sót, majd óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöt a karamellbe.

Ha serpenyőt használtunk eddig, akkor a fémfülű lábasba átöntjük a karamellás körtét és a cikkeket sűrűn egymás mellé, akár átfedéssel is elrendezzük. ( az én lábasom 24 cm átmérőjű )

Ha kell, akár egymás fölött két sorban is rendezhetjük a gyümölcsöt. A lényeg, hogy amikor a tésztát majd ráöntjük, az minél kevésbé tudjon a szeletek között átszivárogni.

 

A 4 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét betesszük a hűtőbe. A sárgájához hozzáadjuk a 100 g kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a narancs és a citromhéjat reszelve, az 50 gr olvasztott vajat és egy csipet sót.
Habverővel simára keverjük. Beleöntünk 3 dl langyos tejet, összekeverjük és hozzáadjuk a 400 g rizslisztet. Csomómentesre keverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a lisztes masszába. A tésztát ráöntjük a lábasban lévő körtékre.

160 fokos sütőben, alsó-felső sütési módozaton 70-80 perc alatt készre sütjük. Érdemes a közepén tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e. ( hurkapálca vagy fogpiszkáló )
Miután elkészült 10 percet pihentetjük. Ezután egy magas falú pitetálat a lábas tetejére helyezünk, majd egy határozott mozdulattal ( a tálat és a lábast összefogva ) a körtetortát a tálra kifordítjuk. Ha kell, nagyon óvatosan piciket rázogatva-ütögetve rásegítünk, hogy könnyebben kicsússzon a lábasból a süti.
A kifordítás, “fejre állítás” következtében a tésztát átjárja a körtés-karamellás szósz, ami így puha és ízletes lesz és nem engedi kiszáradni a tésztát még napok múltán sem. Díszítésként pirított mandulával is megszórhatjuk.