GNOCCHI GLUTÉNMENTESEN – tejszínes spenóttal
Tags: gnocchi, gnocchi gluténmentesen, spenótos gnocchi, spenótos gnocchi gluténmentesen
Gnocchi gluténmentesen
tejszínes spenóttal
Tészta hozzávalói:
1 kg héjában főtt krumpli
25 dkg rizsliszt
5 db L-es méretű tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlya legyen 300-320 g)
15 dkg burgonya pehely
5 dkg rizsliszt a szóráshoz
10 g só
Burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egynemű tésztává, majd ujjnyi vastag hengereket sodrunk belőle. Nagyjából a szélességével megegyező hosszúságú „párnácskákat” vágunk belőle.
Villával mintázhatjuk a tetejét.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, méretétől függően 2-5 perc.
A kész gnocchit kiszedjük a főzővízből és lecsöpögtetjük.
!!!Ha az elkészített mennyiség több, mint amit elfogyasztunk, akkor így kifőzve fagyasszuk le. Felhasználáskor, kiengedés után dolgozhatunk vele tovább. !!!
Ehhez az olasz eredetű tésztához illenek a tejszínes, a paradicsomos, sajttal megszórt mártások. Én a tejszínes spenótos mártást készítettem hozzá.
Tejszínes spenót hozzávalói:
500 g friss leveles spenót
250 ml tejszín
30 g vaj / zsír vagy olaj
100 g vöröshagyma
3 g só
6 g fokhagyma ( kb. 3 gerezd )
kevés őrölt bors
reszelt sajt, ízlés szerint
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
A vöröshagymát a vajban megpároljuk, rádobjuk a spenótot, a sót, a borsot és az apróra vágott fokhagymát. Elkeverjük, ha megfonnyadt ráöntjük a tejszínt és forráspontig melegítjük. A kifőtt gnocchit ebbe a „mártásba” forgatjuk bele.
Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Fogyaszthatjuk csak így „magában”, de lehet húsok, halak körete is.