24 április, 2018

PIZZA GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL

PIZZA GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL
Címke: , , ,

Megosztás

Pizza gluténmentesen rizslisztből

 

 

Pizza tészta:

300 g rizsliszt
7 g élesztő
2 g só
1 g cukor
250 g víz
4 g olaj
5 g útifű maghéj

 

 

A vizet meglangyosítjuk és az összes többi hozzávalóval legalább 10 percig dagasztjuk. 4 egyforma méretű gombócra osztjuk, a nyújtódeszkát meghintjük rizsliszttel és lisztezett kézzel kinyomkodjuk 2-3 mm vastagra. Lisztezett, nagyjából a lepény méretére vágott sütőpapírra tesszük és sütőben 45 fokon hólyagosra kelesztjük. ( legalább 40 perc )
Én elősütöm a tésztát, hogy ne áztassa el a szósz. Két lehetőség is van erre.
1.) A tűzhelyen egy serpenyőben.
A sütőpapír segítségével belefordítjuk a tűzhelyen felforrósított, száraz, tapadásmentes serpenyőbe, ahol mindkét oldalát 2-2 percig elősütjük. Ha ezt a verziót választjuk, akkor figyeljünk arra, hogy amikor kézzel kinyomkodjuk ne legyen nagyobb a tésztakorong a serpenyőnknél.
2.) A sütőben is elősüthetjük.
A kelesztés után a tésztát kivesszük a sütőből, majd feltekerjük a hőfokot 220-240 fok légkeverés alsó-felső sütési módozatra. Ha elérte a megfelelő hőfokot betesszük a tésztát és elősütjük, amíg nagyon-nagyon enyhe színt nem kap.
Ezt követően pizza szósszal megkenjük, a feltéteket rátesszük, majd a sütőben 220-240 fokon addig sütjük, míg a sajt ráolvad.

Egy jó szósz legalább annyira fontos, mint a tészta, ezért mindig rászánom azt a 10-15 percet. Én így készítem:

Pizza szósz

50 g étolaj
10 dkg vöröshagyma
4 g só
5 g fokhagyma
10 g kristálycukor
1 g friss oregano
1 g friss bazsalikom
500 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro )

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajat 2 literes lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, oreganot, sót és a paradicsom sűrítményt és a cukrot. Összefőzzük, kb. 5 perc után elkészült.

Az elősütött tésztát vékonyan kenjük meg a paradicsom szósszal. Feltétnek bármit tehetünk, amit szeretnénk és mozzarella sajttal fedjük be. ( A feltét ne legyen nyers, mer ennyi idő alatt nem sül meg. Ha gombát, esetleg húst tennénk rá, azokat ajánlatos előre megpirítani. )