PIZZA GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL

PIZZA GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Pizza gluténmentesen rizslisztből





Pizza tészta:

300 g rizsliszt
7 g porélesztő
2 g só
1 g cukor
250 g víz
4 g olaj
5 g útifű maghéj





A vizet meglangyosítjuk és az összes többi hozzávalóval legalább 10 percig dagasztjuk. Olajozott sütőpapíron, a pizzasütőlappal megegyező méretűre nyomkodjuk kézzel. A közepét egy kicsit vékonyabbra ( 2-3 mm ), a széleit egy kicsit vastagabbra hagyva.





Ha a szélébe sajtot szeretnénk tenni, lapogassuk a sütőlap méreténél nagyobbra. Most, még a kelesztés előtt helyezzük rá a vékony csíkokra vágott sajtot, majd a papír segítségével hajtsuk vissza a sütőlapon túlnyúló tésztát a sajtra.





A papírral együtt helyezzük a pizzasütőlapra vagy egy lapos, alacsony falú tepsibe, majd alsó-felső sütési módozaton a 45-50 fokra előmelegített sütőben hólyagosra kelesztjük. ( legalább 40 perc )

Süssük elő a tésztát. Két lehetőség is van erre.

1. A kelesztés után a tésztát kivesszük a sütőből, majd feltekerjük a hőfokot 220-240 fok légkeverés alsó-felső sütési módozatra. Ha elérte a megfelelő hőfokot betesszük a tésztát és elősütjük, amíg nagyon-nagyon enyhe színt nem kap. Nekem ez 7-8 perc volt 220 fokon hőlégkeveréssel.





Ezt követően pizza szósszal megkenjük, a feltéteket rátesszük,





majd a sütőben 220-240 fokon hőlégkeverés funkción addig sütjük, míg a sajt ráolvad.




SÉF TIPP:

Feltétnek bármit tehetünk, amit szeretnénk és mozzarella sajttal fedjük be. A feltét ne legyen nyers, mert ennyi idő alatt nem sül meg. Ha gombát, esetleg húst tennénk rá, azokat ajánlatos előre megpirítani.

2.) A tűzhelyen egy serpenyőben is elősüthetjük a pizzatésztát.
Mivel itt a pizzakorong méretét a serpenyőnk átmérője határozza meg, így akár 3-4 kisebb pizza is készülhet.
A megkelesztett tésztát sütőpapír segítségével belefordítjuk a tűzhelyen felforrósított, száraz, tapadásmentes serpenyőbe, ahol mindkét oldalát 2-2 percig elősütjük. Ha ezt a verziót választjuk, akkor figyeljünk arra, hogy amikor kézzel kinyomkodjuk ne legyen nagyobb a tésztakorong a serpenyőnknél.
Ezután kenjük meg a paradicsom szósszal, tegyük rá a feltéteket és sütőben 220-240 fok hőlégkeverésen olvasszuk rá a sajtot.




Egy jó szósz legalább annyira fontos, mint a tészta, ezért mindig rászánom azt a 10-15 percet. Én így készítem:


Pizza szósz:

25 g oliva olaj
50 g vöröshagyma
2 g só
2 g fokhagyma ( 1 gerezd )
5 g kristálycukor
2 csipet oregáno
1 g bazsalikom
250 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro ) vagy 300 g friss, hámozott, darabolt paradicsom

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajat lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, oreganot, sót és a paradicsom sűrítményt és a cukrot. Összefőzzük, kb. 5 perc után elkészült.