DARAGALUSKA / GRÍZGALUSKA GLUTÉNMENTESEN RIZSDARÁBÓL
Daragaluska / Grízgaluska gluténmentesen
( rizsdarából )
12 – 15 db lesz belőle, normál méretű evőkanállal szaggatva
Hozzávalók:
1 db L-es tojás ( 60-65 g )
10 dkg rizsdara (fehér és barna rizsdarából is működik )
1 cs petrezselyem
5 dkg vöröshagyma
3 dkg libazsír
2 g só
1 g törött bors
2dl víz
A daragaluska elkészítése:
Az elkészítés menetéről készítettem egy videót is, görgess hozzá a lap aljára!
1 literes lábasban a libazsíron a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a 2 dl vizet, sózzuk, borsozzuk,
mikor felforrt hozzáadjuk a rizsdarát. Folyamatosan keverjük, amíg elválik az edény falától. ( kb. 1 perc )
Levesszük a tűzhelyről, 1 percig pihentetjük ( tényleg csak 1 perc legyen!!! ) és gyors mozdulatokkal a még forró masszába belekeverjük a tojást, majd a finomra vágott petrezselymet is.
Minimum 4 literes lábasban enyhén sós vizet forralunk és vízbe mártott evőkanál és a tenyerünk segítségével formázva beleszaggatjuk a galuskákat.
A képen ugyan a májgaluska formázása látható, de a így kell a daragaluskát is.
Fedő alatt lassú forrással kb. 8 – 15 percig főzzük méretüktől függően. Saját főzőlevében hagyjuk tálalásig, de minimum 30 percig. Körülbelül a duplájukra nőnek.
SÉF TIPP: Ha a masszát tovább pihentetjük 1 percnél, akkor túlságosan kihűl és a tojás nem tudja összetartani, így főzés közben szétmegy!
Barna rizsdarával is működik a recept.