Home / Desszert / KÉPVISELŐFÁNK BARNA RIZSLISZTTEL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES TÉSZTÁVAL
25 január, 2018

KÉPVISELŐFÁNK BARNA RIZSLISZTTEL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES TÉSZTÁVAL

Posted in : Desszert, Fánk, Rizslisztből készítettem on by : gmchef Címke: , , , , , , ,

Megosztás

Képviselőfánk barna rizsliszttel, glutén-, tej és cukormentes tésztával

A recept sima, fehér rizsliszttel, barna rizsliszttel és teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik!

250 g víz
100 g zsír
1 csipet só
150 g  ( teljes kiőrlésű ) barna rizsliszt
4 db L-es tojás ( 60-65 g / db )
(ha kisebb tojásokat használunk, tessék megmérni és addig növelni a számukat, amíg eléri az összsúlyuk a 240-260 g-ot)

 

 

 

A vizet és a zsírt felforraltam takarék lángon,

majd beleöntöttem a lisztet és addig kevergettem, amíg a massza el nem válik a lábas falától, kb. 30 másodperc.

A tűzről levéve 1 percig pihentetjük, majd egyesével beleütjük a hűtőből kivett hideg tojásokat.
Az összsúlyuk érje el a 240-260 g-ot !

 

Minden tojással alaposan elkeverjük és csak utána ütjük bele a következőt.

Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire 30 g-os ( kb. ping-pong labda méretű ) halmokat nyomunk, úgy, hogy köztük elég helyet hagyunk, mivel sütés közben 2-3-szorosára is megnő.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési fokozaton 40 percig sütjük.

Sütés közben a sütő ajtaját TILOS kinyitni, mivel ez a fánktészta összeesését eredményezi. A megsült fánkokat kivesszük a sütőből és szoba hőmérsékletűre hűtjük.

Levágjuk a tetejét és ha jól dolgoztunk a belsejében “hatalmas” lyuk tátong.

 

Ide töltjük bele a sárga krémet, majd Cocomas felverhető tejszínből készített habbal felspricceljük.

 

 

Tejmentes sárga krém

500 ml Coconut kókusztej
4 db L-es méretű tojás
50 g rizsliszt
30 g keményítő
120 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor

Hab

200 ml Cocomas kókusztejszín

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját csomómentesre keverjük a vaníliás cukorral és a keményítővel. Folyamatos kevergetés mellett felváltva öntjük hozzá a kókusztejet és a rizslisztet. Alacsony lángon addig melegítjük folyamatosan keverve, míg pudingossá sűrűsödik. Közben a tojásfehérjéket a cukorral vízgőz felett 80 fokig melegítjük, majd habverő segítségével közepesen kemény habbá verjük és beleforgatjuk a még meleg krémbe. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és habzsákból csillagcső segítségével a fánkokba töltjük.

A Cocomas kókusztejszínt 20 g cukorral habbá verjük vagy habszifonba téve 1 patronnal felfújjuk, majd a sárga krémmel megtöltött fánk tetejére halmozzuk és a kis kalapot felhelyezzük rá.