FALAFEL TAHINI SZÓSSZAL

FALAFEL TAHINI SZÓSSZAL
Tags: , , , ,

Megosztás

Falafel Tahini szósszal

( „Csicseriborsó fasírt” –  „Joghurtos szezámmag szósszal”)




Falafel hozzávalók:

250 g száraz csicseriborsó
50 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
friss koriander zöld vagy 2 g őrölt koriander
2 db kardamon mag
10 g só
1 g cayenne bors
6 g sütőpor
20 g keményítő



Egy éjszakára beáztatjuk a csicseriborsót, majd felhasználás előtt leöntjük a vizet róla és alaposan lecsepegtetjük.
A hagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, a koriandert ( ha friss koriander zöldet használunk ) apróra vágjuk és a csicserihez adjuk. Megszórjuk a többi fűszerrel is és egy késes aprító segítségével egészen finomra „őröljük”. Hozzáadjuk a sütőport és a keményítőt, ezekkel is alaposan átkeverjük, de most már kézzel vagy fakanál segítségével, majd folpackkal lefedve 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük. Vizes kézzel kb. 4 cm átmérőjű ( ping-pong labda méretű ) golyókat formázunk a masszából. Jó alaposan nyomkodjuk össze a golyókat, hogy sütés közben ne essenek szét.
140-150 fokon bő olajban ( ússzanak a golyók benne ) aranysárgára sütjük, majd rácsra szedve lecsepegtetjük.
Tahini szósszal, friss kevert salátával, de főzelékek feltétjeként is fogyaszthatjuk.




Tahini szósz




Tahini szósz hozzávalói:

200 g szezámmag
20 g olívaolaj
fél citrom leve
csipet só
200 g görög joghurt



A szezámmagot száraz serpenyőben alacsony lángon világos aranyszínűre megpirítjuk. Vigyázzunk nagyon, ha megég, keserű íze lesz. Hagyjuk kihűlni, majd késes aprítóban összezúzzuk. Az edény falára feltapadó masszát időről-időre kaparjuk le. Adjuk hozzá az olíva olajat, a sót és a görög joghurtot. Keverjük el, hogy krémes legyen az állaga.