12 február, 2018

FALAFEL TAHINI SZÓSSZAL

FALAFEL TAHINI SZÓSSZAL
Címke: , , , ,

Megosztás

Falafel Tahini szósszal

( “Csicseriborsó fasírt” –  “Joghurtos szezámmag szósszal”)

 

250 g száraz csicseriborsó
50 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
friss korianderzöld vagy 10 g őrölt koriander
2 db kardamon mag
2 g só
1 g cayenne bors
6 g sütőpor
20 g keményítő

 

Egy éjszakára beáztatjuk a csicseriborsót, majd felhasználás előtt leöntjük a vizet róla és alaposan lecsepegtetjük.
A hagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, a koriandert ( ha friss koriander zöldet használunk ) apróra vágjuk és a csicserihez adjuk. Megszórjuk a többi fűszerrel is és egy késes aprító segítségével egészen finomra “őröljük”. Hozzáadjuk a sütőport és a keményítőt, ezekkel is alaposan átkeverjük, de most már kézzel vagy fakanál segítségével, majd folpackkal lefedve 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük. Vizes kézzel kb. 4 cm átmérőjű ( ping-pong labda méretű ) golyókat formázunk a masszából. Jó alaposan nyomkodjuk össze a golyókat, hogy sütés közben ne essenek szét.
140-150 fokon bő olajban ( ússzanak a golyók benne ) aranysárgára sütjük, majd rácsra szedve lecsepegtetjük.
Tahini szósszal, friss kevert salátával, de főzelékek feltétjeként is fogyaszthatjuk.

 

Tahini szósz

 

200 g szezámmag
20 g olívaolaj
fél citrom leve
csipet só
200 g görög joghurt

 

A szezámmagot száraz serpenyőben alacsony lángon világos aranyszínűre megpirítjuk. Vigyázzunk nagyon, ha megég, keserű íze lesz. Hagyjuk kihűlni, majd késes aprítóban összezúzzuk. Az edény falára feltapadó masszát időről-időre kaparjuk le. Adjuk hozzá az olíva olajat, a sót és a görög joghurtot. Keverjük el, hogy krémes legyen az állaga.