SZILVÁS GOMBÓC GLUTÉNMENTESEN RIZSLISZTTEL
Tags: gluténmentes, gluténmentes recept, gombóc, rizsliszt, szilvás gombóc
Szilvás gombóc gluténmentesen rizsliszttel
Ki ne szeretné a gombócot?! A gluténmentes verzió nálam rizsliszttel és burgonyapehellyel készül. Nagyon könnyen kezelhető a tészta, főzés közben sem megy szét. Tölthetjük barackkal, túróval, szilvával, eperrel, sütésálló lekvárral, de még Nutellával is. A kifőtt gombócokat megforgathatjuk szokásos módon gluténmentes pirított morzsában, de akár finomra darált reggelizőpehelybe is.
Tészta:
1 kg héjában főtt krumpli
25 dkg rizsliszt
5 db L-es méretű tojás ( 60 – 65 g )
( ha kisebbek a tojások, akkor az összsúlyukat a 300-325 g vegyük figyelembe )
15 dkg burgonyapehely
5 dkg rizsliszt a szóráshoz
10 g só
Morzsa:
50 g vaj
Nutrifree zsemlemorzsa
( reggelizőpehely finomra darálva Nestlé Honey & Nut )
Töltelék:
20 szem szilva
50 g porcukor
1 g fahéj
Szóráshoz:
1 g fahéj
50 g porcukor
A szilvát megmossuk, kimagozzuk úgy, hogy a szilva lehetőleg egyben maradjon, de a belsejébe is kerüljön fahéjas cukor. A porcukorral és a fahéjjal megszórjuk és kb. 1 óra hosszát állni hagyjuk.
A héjában megfőzött, kihűlt burgonyát meghámozzuk és áttörjük. Egy tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Cipót formázunk belőle. A deszkát és a tészta tetejét is meglisztezzük és nyújtófával 5-8 mm vastagra nyújtjuk. Majd kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk.
A szilva szemeket a közepére tesszük. A tészta négy sarkát középre felhajtjuk, finoman összenyomogatjuk és tenyerünkkel gombócot hengerelünk.
A vajat megolvasztjuk és a morzsát aranysárga színűre pirítjuk benne. Mi kipróbáltuk a Nutrifree morzsával, ami a megtévesztésig hasonlít a „búzás” társára és a Nestlé Honey & Nut reggelizőpelyhével is, ami szintén nagyon finom.
Nagy lábasban ( 5 literes ) vizet forralunk 5 g sóval.
A gombócokat beletesszük a forrásban lévő vízbe, mikor a víz tetejére feljönnek kiszedjük őket, kissé lecsepegtetjük és még forrón a pirított morzsában megforgatjuk. Fahéjjal összekevert porcukorral megszórjuk.
!!! Ha szeretnénk lefagyasztani belőle, akkor a készre főzött gombócokat tegyük adagonként a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt olvasszuk ki, majd mikróban pár perc alatt melegítsük fel.!!!